Cami ve Din Görevlileri Haftası hakkında konuşan ÖNDER Van Şube Başkanı Mehmet Emin Akan, özellikler çocukların ve gençlerin camilerle buluşturulmaları gerektiğine dikkat çekti.

Her yıl ekim ayının ilk haftası Cami ve Din Görevlileri Haftası olarak kutlanıyor. Çeşitli etkinliklerin yapıldığı bu haftada camilerin ve din görevlilerinin önemi ve değeri de anlatılıyor.

Camilerini ve din görevlilerin önemi hakkında konuşan ÖNDER Van Şube Başkanı Mehmet Emin Akan, Camilerin toplanma yerlerinin, Kâbe'nin şubeleri, müminlerin kararlar aldığı ve güven içinde olduğu mekânlar olduğuna dikkat çekti.

video

Peygamber efendimizin "Âlimler peygamberlerin varisleridir." hadisini hatırlatan Akan, "Din görevlileri, Peygamberlere gelen vahyi omuzlarında taşıyorlar. Onu mutlaka tebliğ etme, insanları aydınlatma, dini bilgiler verme, yanlış ve doğruyu gösterme, yakınlaştırma, birleştirme, aradaki kin ve nefreti kaldırma, İslam'ın gereği neyse onu yapma, Allah'ın emirlerini insanlara aktarma, kendileri ile beraber insanlara bunu yaşatma, kötülüklerden de kendilerini ve insanları uzaklaştırmak, örnek olma görevlerini yerine getirmelidirler. Çünkü omuzlarında ağır bir yük vardır. Tebliğ yükü vardır. Bu tebliğ yükünü Peygamber efendimizin (Sallallahu Aleyhi B)tebliğ metoduyla insanlara bildirmek; incitmemek, kırmamak, birleştirme metoduyla bu görevi yapmaları gerekmektedir. Camiler ve Din Görevlileri Haftasını sadece bir haftaya değil 365 güne sığdırmak lazım." dedi.

"Çocuklarımıza en başta ahlak ve maneviyatı aşılamamız gerekiyor"

ÖNDER Van Şube Başkanı Akan: Cami ile buluşan bir genç önümüzü aydınlatan bir insan olacaktır

ÖNDER Van Şube Başkanı Mehmet Emin Akan

Gençler üzerinde etkili olunması gerektiğini vurgulayan Akan, şunları söyledi:

"Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açılmış 4-6 yaş Kur'an kurslarımız vardır. 'ağaç yaş iken eğilir' sözüne istinaden çocuğun 4-6 yaşlarında iken cami ile buluşturmak lazım. Çocuğa ahlak ve maneviyatı aşılamak lazım. Toplum olarak bir zafiyetimiz vardır. Biz hep çocuklarımızı okula gönderirken, onlarla ilgilenirken hep akademi ve başarı peşinden koşuyoruz ama maneviyatın üzerinde durmuyoruz. Hâlbuki akademi başarıdan önce çocuklarımıza ahlak ve maneviyatı aşılamamız lazım. Çünkü doktor, mühendis veya vali olan bir çocukta ahlak yoksa insanlara nasıl faydası olacak? O kişi insanlara her zaman kötü örnek olacak. Ancak bu seviyeye gelen bir gencimiz ahlak maneviyatı ile yetiştiği zaman mutlaka insanlara faydalı olacaktır. İşte bu ahlak ve maneviyat da camilerden geçer."

"Çocukların camilerde yaptığı gürültüye tahammül edip onlara ikramlarda bulunalım"

Camiye gelen çocukların görüntü yapıyor diye yaşlıların tepkisi ile karşılaştıklarını belirten Akan, "Siz eğer bir çocuğu gürültü yaptığı için camiden kovarsanız o çocuk ömür boyunca camiden nefret edecektir. Çocukların cami içindeki gürültülerine, rahatsızlıklarına kucak açıp onları camiye getirmek lazım. Camiye gelen çocuklara bir şeyler ikram etmek lazım. Camiyi sevdirmek lazım. Yaz kurslarında çocuklarımızı cami ile buluşturmak lazım. Okullar açıldığında da hafta sonları gidip cami imamına ricada bulunmak lazım. Çocuğu ufkunu bu şekilde açmak lazım. Bu şekilde olursa kazanırız. Çocuklarımıza ahlak ve maneviyat anlamında yardımcı olalım, onlara Hazreti Peygamber'in ve Hazreti Aişe'in ahlakını gösterelim. Cami ile buluşturalım. Cami ile buluşan bir genç önümüzü aydınlatan bir insan olacaktır." şeklinde konuştu. (İLKHA)