İsveç Başbakanı Magdalena Andersson, Kuzey Akım boru hatlarında tespit edilen sızıntıların kasıtlı eylemlerden kaynaklandığını söyledi.

Kuzey Akım boru hatlarındaki sızıntıların sabotaj olabileceğine dair iki patlama tespit edildiğini belirten Andersson, İsveç hükümetinin NATO, Danimarka ve Almanya ile yakın temas halinde olduğunu belirtti.

Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen de "Bunların kasıtlı eylemler olduğu yetkililer tarafından net bir şekilde değerlendiriliyor. Bu bir kaza değildi. Bu eylemin arkasında kimin olabileceğine dair henüz bir bilgi yok" ifadelerini kullandı.

İsveç Ulusal Sismoloji Merkezi, Rus gazını Baltık Denizi üzerinden Avrupa'ya taşıyan Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 boru hatlarındaki sızıntıların yakınında güçlü patlamalar kaydedildiğini açıklamıştı.

Sızıntıların yaşandığı bölgede 2,3 büyüklüğünde depreme benzer bir sarsıntı tespit edildiği, ilk patlamanın Danimarka'nın Bornholm Adası'nın güneydoğusunda, ikinci ve daha güçlü olan patlamanın ise Ada'nın kuzeydoğusunda meydana geldiği belirtildi. (İLKHA)