TOKİ tarafından yaptırılacak olan sosyal konut projesinde öncelikli olan emekli ve engelliler, yapılacak konutların ödemesini yapamayacaklarını ve kendilerine kolaylık sağlanmasını talep ettiler.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın detaylarını açıkladığı sosyal konut projesi kapsamında 500 bin sosyal konut, 250 bin konut arsası ve 50 bin iş yeri yapılacağı belirtildi. Projenin ilk etabında yapımına başlanacak 250 bin sosyal konutun 2 yıl içinde tamamlanacağı ifade edildi.

video

Emekli ve engellilere de önceliğin sağlanacağı sosyal konut projesini değerlendiren emekli ve engelliler, yatırılacak peşinatın ve memur maaşına endeksli olan taksitlerin kendilerini ciddi anlamda etkileyeceğini ve ödemede sıkıntı çekeceklerini belirttiler.

“Engelliler bu taksitleri ödeyemez”

Emekli ve engelliler: Sosyal konutların ödemesinde kolaylık sağlansın

Altı Nokta Körler Derneği Van Şube Başkanı Fazıl Bor

Şu an bakıcı maaşı alan engelli maaşının 3 bin 334 TL, normal engelli aylığının ise bin 800 TL olduğuna dikkat çeken Altı Nokta Körler Derneği Van Şube Başkanı Fazıl Bor, “Engelliler aldıkları bu maaşlarla geçimlerini sağlamaya çalışıyorlar. Bu maaş çoğu engelliye yetmiyor. Kirasını bile zar zor ödeyen engelli var. Mademki engellilere öncelik veriliyor o zaman ödemelerde de bir düzenleme yapılması lazım. Enflasyon farkı ve ödemeler konusunda engellilere kolaylık sağlanması gerektiğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

“Devletin engellilere biraz daha avantaj sağlamasını istiyoruz”

Emekli ve engelliler: Sosyal konutların ödemesinde kolaylık sağlansın

Van İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Aydın Türk

Yapılacak olan konutlar için teşekkür eden Van İşitme Engelliler Spor Kulübü Başkanı Aydın Türk, konutlara başvuracaklarını ancak peşinatın kendilerini kasacağını dile getirdi.

Türk, “Çoğu engelli arkadaşımız kirada oturduğundan dolayı kira mı ödeyeceğiz, ön ödeme mi yapacağız yoksa çocuklarımızın geleceğini mi düşüneceğiz? Bu konuda sıkıntı yaşarız. Sadece taksit olursa belki ödeyebileceğiz. Bu konuda devletimizin çözüm odaklı olmasını istiyoruz.” dedi.

“Konut fiyatlarında ve ödemelerde engellilere yardımcı olunmasını istiyoruz”

2 artı 1 dairelerin 608 bin TL ve 3 artı 1 dairelerin ise 850 bin TL olduğunu hatırlatan Türk, bu fiyatların engelliler için yüksek olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Normal insanlara göre fiyatların engelliler için daha uygun bir seviyeye getirilmesi gerekiyor. Devletimizden aldığımız engelli maaşı ile geçinmeye çalışıyoruz. Engeliler toplumda çok sıkıntı yaşıyor. Konut fiyatlarında ve ödemelerde engellilere yardımcı olunmasını istiyoruz. Çoğu engelli, ailesi ile beraber yaşamak zorunda kalıyor. Bazıları da kirasını ödeyemiyor ve ev sahipleri ile sıkıntı yaşıyorlar. Onun için engelli gruplarına biraz daha avantaj sağlanırsa çok memnun oluruz.”

“Emeklinin hem kira ödemesi hem de taksit ödemesi mümkün değil”

Emekli ve engelliler: Sosyal konutların ödemesinde kolaylık sağlansın

Türkiye Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Mehmet Kaya

Türkiye Emekliler Derneği Van Şube Başkanı Mehmet Kaya, “Emekliler şu an kirada kalıyor. 2 bin TL kiraya veriyor. 3 bin TL de buraya verecek. Aldığı maaş zaten 4 bin- 4 bin 500 TL arası. Konut almaya hak kazandığında bunun yüzde 10’unu da peşin ödeyecek. Sözleşme imzaladıktan sonra taksitler de başlayacak. Emeklinin hem kirasını ödemesi hem de taksitleri ödemesi mümkün değil. Emeklilerin bazısı bilgi sahibi olmadan kuraya giriyorlar, bunların yüzde 80’i cayacak bu işten.” İfadelerini kullandı.

Uzun vadeli ve sabit ödeme şeklinde konutların yapılmasını talep etiklerini belirten Kaya, memur maaşına endeksli olmayan ödemelerin yapılmasını istediklerini dile getirdi. (İLKHA)