Sağlık Bakanlığının 2023'te ülke genelinde hayata geçirmeyi planladığı uygulama, pilot il seçilen Eskişehir, Kırşehir ve Karabük'te başladı.

Sağlık Bakanlığının koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin genişletilmesi amacıyla hayata geçirdiği "Aile Diş Hekimliği" modeliyle 0-12 yaş aralığındaki çocukların düzenli diş kontrollerinin yapılması mümkün olacak.

2023'te ülke genelinde hayata geçirilmesi planlanan uygulama, pilot il seçilen Eskişehir, Kırşehir ve Karabük'te başladı.

Uygulama hakkında bilgi verilen açıklamada "Vatandaşlarımız çocuklarının aile diş hekimlerini e-Nabız ve MHRS profilleri üzerinden öğrenebilirler. Önümüzdeki günlerde MHRS üzerinden randevu oluşturarak aile diş hekimini ziyaret edebilir; bu ziyaret sonrası çocuklarının e-Nabız profili üzerinden çürük risk analizi sonucu, takip periyodu ve yapılan koruyucu ağız ve diş sağlığı uygulamaları ile ilgili bilgilere ulaşabilirler." denildi.

Açıklamada, bireye özgü koruyucu uygulamaların esas olacağı aile diş hekimliği sisteminde, çocuklara ağız ve diş bakımı eğitimi vermeyi, beslenme alışkanlıklarını tespit ederek önerilerde bulunmayı, florürlü diş macunu ile dişlerini düzenli olarak fırçalamalarını sağlamayı ve periyodik olarak koruyucu ve önleyici tedavilerin uygulanmasının amaçlandığı ifade edildi. (İLKHA)