Resmî gazetede yayımlanarak yasalaşan 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan araç satışının piyasaya olumlu yansımalarının olacağını belirten oto galericiler, yasanın araç stokçuluğunun önüne geçeceğine dikkat çekti.

Araç piyasasındaki fahiş fiyat artışının önüne geçmek amacıyla ikinci el araçlar ilk tescil tarihinden itibaren 6 ay ve 6 bin kilometre dolmadan satılamayacak. Karar Resmî Gazete'de yayımlanarak yasalaştı. Düzenleme 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak ve Ticaret Bakanlığı gerek duyarsa bu süreyi 6 ay daha uzatabilecek.

video

Yapılan düzenleme hakkında açıklama yapan Van Oto Galericiler Kooperatifi Eski Başkanı İsmet İnan, düzenlemede geç kalındığı fakat yine de faydalı bir yasa olduğunu söyledi.

Araç piyasanın şu an normal olmadığına dikkat çeken İnan, "Araç hiçbir zaman değerli mülkü geçmez ama şu an bakıyorsun sıradan bir otomobil altını, dövizi ve arsayı geçmiş gidiyor. Çünkü insanlar burada bu işi yaparken rahat rahat yapabiliyorlar. İnsanlar araç alıyor ve bu aracı belli bir süre bekletiyor ve bu araçtan ciddi kârlar elde ediyor. Bunun yanında dolandırılan çok insan da oldu." dedi.

Van Oto Galericiler Kooperatifi Eski Başkanı İsmet İnan

"İkinci el piyasası eski günlerine dönmez fakat bir rahatlama olur"

Pandemi ile birlikte eski dünyanın sona erdiğini ifade eden İnan, "Bir rahatlama olacaktır. Sıfır araçlar piyasa düştükten sonra ikinci el araç fiyatları da düşer ve insanlar korkmadan aracını satıp, ileride lazım olduğunda yeni bir araç satın alabilecek." ifadelerini kullandı.

"Araç alım satımı ehil kişiler eliyle yapılsın"

Araçları belge sahibi ve uzman kişiler tarafından satılmasını istediklerini dile getiren İnan, şunları söyledi:

"Gerekli denetimler yapılırsa ve belli kişiler tarafından satış yapılırsa bu ani fiyat yükselmeleri de olmayacak ve insanlar da sıkıntı yaşamaz 3 araçtan fazla araç satanlara cezai müeyyideler gelecek ama araç satış yetkisinin oto galericilere verilmesini istiyoruz. Bir de hükümet tarafından araç piyasası ile ilgili bizim de görüşlerimize başvursun. Böyle yapılırsa devlet sıkıntı yaşamaz ve daha ileriye gider." (İLKHA)