HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu, Van ziyaretleri kapsamında ilde görev yapan yerel ve ulusal basın mensupları ile bir araya gelerek ülke ve Van'ın gündemi ile ilgili önemli değerlendirmelerde bulundu.

HÜDA PAR Genel Başkanı Zekeriya Yapıcıoğlu beraberindeki heyetle birlikte kentte esnaf ziyareti gerçekleştirdikten sonra bir otelde basın mensuplarıyla bir araya gelerek Van'ın genel sorunları ve ülke gündemine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yapıcıoğlu, basın toplantısında, yaptıkları esnaf ziyaretinde Van'ın sorunlarını dinlediklerini ve bu sorunları çözmek için çözüm yolları üreteceklerini, bu çözüm önerilerini de yetkililere ileteceklerini söyledi.

Van'ın özel sorunlarıyla söze başlayan Yapıcıoğlu, Van temaslarında karşılaştığı sorunları dile getirdi.

Yapıcıoğlu, "Özetle şunu söyleyebilirim ki Van şehrimiz Doğu'nun İncisi, belki çok daha fazla hizmeti hak eden şehrimiz, ama maalesef sorunlar yumağı. Memleketin her tarafında sorunlar var ama memleketin genelinde mevcut olan sorunların da önemli bir kısmı burada daha fazla, daha şiddetli bir şekilde hissediliyor. Bunların başında da işsizlik geliyor. Temaslarımızda özellikle gençlerimizden bu yakınmayı çok duyduk. Hatta bazı köylerde, neredeyse köy nüfusu kadar dışarıda insanlarının olduğunu, özellikle gençlerinin dışarıda çalışmak zorunda olduğunu, çünkü kendi memleketlerinde iş bulamadıklarını söylüyorlar." diye konuştu.

video

"Memleketinde yeterince iş olmadığı için gençler dışarıya gitmek zorunda kalıyor"

Çiftçinin çok zor durumda olduğuna dikkat çeken Yapıcıoğlu, soruna bir an önce çözüm bulunması gerektiğine işaret etti.

Yapıcıoğlu, "Van köylüsü ile yaptığımız görüşmelerde, Van'da rekoltenin çok düşük olduğu, hatta bazı tarlalarının biçilmediğini, biçilen tarlalarının biçerdöver parasını bile kurtarmadığını bizlere ifade ettiler. Çiftçi zor durumda. Bu nedenle belki yeterince iş olmadığı için kendi gençlerini dışarıya göndermek zorunda kalıyorlar. Sadece tarlasını ekip biçen çiftçi tek değil, hayvancılıkla uğraşanlar da şikâyet ediyor. Özellikle yem fiyatlarının yüksekliğinden, diğer girdilerin yüksekliğinden hayvan yetiştiricisi vatandaşlarımız da şikâyet ediyor Onların da durumlarının çok iyi olmadığını tespit ettiğimizi söyleyebilirim." dedi.

"Kapıköy Sınır Kapısı ile ilgili yetkililerin çözüm üretmesi gerekir"

Türkiye'nin İran'la olan sınır kapısında yaşanan mevcut sorunlarla ilgili şikayetlere de yer veren Yapıcıoğlu, "Genel anlamda yine Van'da dile getirilen taleplerden bir tanesi de Kapıköy Sınır Kapısı. 24 saat esaslı çalışması yönünde ciddi bir talep var. Van esnafının özellikle bu talebini burada sizin huzurlarınızda ilgililere duyurmuş olalım. Esnafın durumu çok iyi değil, vatandaşın alım gücünün düştüğü herkesin malumu ama sınır ili olan Van'ın bu sınır ili olma avantajlarını yeterince kullanamadığını herkes takdir eder herhalde. Çünkü pandemide en uzun süre kapalı kalan, en geç açılan ve halen de 24 saat esasına göre açık olmayan bir kapıdan bahsediyoruz. Bunun için eğer İran tarafından kaynaklanıyorsa bile yetkililerin mutlaka bu konuyu görüşmesi, bazı girişimlerde bulunması, o kapının sürekli işler, sürekli çalışır ve açık vaziyette olması Van'ı, Van esnafını, piyasasını rahatlatacaktır. Bu konuda bazı girişimler yapılmasını vatandaş beklemektedir. Biz de vatandaş adına bunları dile getireceğiz, bunları takipçisi olacağız inşallah. Sınır kapısının 24 saat esasına göre açık kalması bir serbest ticaret bölgesi olan Van'a çok ciddi bir katkı verecektir." ifadelerini kullandı.

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Van'da basın mensuplarıyla bir araya geldi

"Van'a yapılan uçak sefer sayısının artırılması gerekir"

Vatandaşların şikâyet edip dile getirdiği hususlardan bir diğerinin de Van'a yapılan uçak seferlerinin azlığı olduğunu belirten Yapıcıoğlu, ulaşımla ilgili bu sorunun mutlaka çözülmesi gerektiğini söyledi.

Yapıcıoğlu, "Bu sadece Van'la ilgili bir sorun değil aslında ama Van da bu sorunu yaşıyor. Özellikle yaz aylarında, turizm sezonunun açıldığı dönemlerde, turistik bölgelere daha fazla sayıda sefer yapılabilmesi için doğu illerine ya da turistik olmayan yerlere yapılan sefer sayılarında bir düşüş oluyor. Hem buradan tatile giden hem tatilini memleketinde geçirmek için batı illerinden hata Avrupa'dan memleketine dönmek isteyen insanların talebinin arttığı dönemde, öğrencilerin memlekete döndüğü dönemde, belki uzak illerde çalışan memurların yine yazı kendi akrabalarının yanında geçirme isteğinden dolayı hem talep artıyor ama aynı zamanda sefer sayısı düşüyor. Bu da fiyatları çok ciddi bir şekilde yükseltiyor. Bu konuda da havayolu şirketleri filolarını genişleterek mi yaparlar ya da bu seferleri başka türlü şekilde mi artırırlar ama her halükârda mutlaka ulaşımla ilgili bir sorunun da çözülmesi, buna bir çarenin bulunması gerekiyor." dedi.

"Çevre yolu neden bitirilemiyor?"

Van'ın 10 yıldır bitirilemeyen çevre yolu sorununa da değinen Yapıcıoğlu, "Birkaç ay önce de Van'a gelmiştik, o zaman da benzer sorunları konuştuk. Konuştuğumuz sorunlardan bir tanesi de çevre yoluydu. Yılan hikayesine dönen bir çevre yolu, 50-60 kilometrelik bir yol yaklaşık 10 yıldır bitirilemedi bir türlü. Bu kadar sürede bu kadarcık bir yol bitmez mi? Bu soruyu haklı olarak vatandaş soruyor. Biz de bu sorusuna burada tercüman oluyoruz, sesini yükseltiyoruz." diye konuştu.

Belediye hizmetlerinden yoğun şikâyet olduğunu dile getiren Yapıcıoğlu, deprem sonrası prefabrik bir halde hizmet vermeye devam eden otogar konusunda da halkın daha düzgün bir otogar talebinin olduğunu söyledi.

Yapıcıoğlu, sit alanı ilan edilmiş olmasına rağmen halen Van Gölü'nün kirlenmesinin önüne geçilemediğini kaydetti.

Sorunların çözümü konusunda her ne kadar icra makamında olmasalar bile ilgililere sorunları taşıyacaklarını aktaran Yapıcıoğlu, şöyle konuştu:

"Vatandaşlarla temas kurduğumuzda da söyledik, biz şu anda hükümet makamında değiliz, bu sorunlarını çözecek olan biz değiliz ama belediyenin çözmesi gereken sorunları belediyeye, vilayetin çözmesi gerekenleri vilayete, Ankara'nın çözmesi gereken sorunları da Ankara'ya taşıma konusunda bir gayretimiz olacak inşallah. Sizlerin vasıtasıyla, bu mikrofonlar vasıtasıyla bu sorunları, bize aktarılan bu sorunları en azından başlıklar halinde dile getirmiş olduk. İnşallah biz bu sorunların takipçisi olacağız."

HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Van'da basın mensuplarıyla bir araya geldi

"MHRS konusunda sıkıntı var"

İldeki uzman doktor sayısı, hastanelerin fiziki şartları ve sayısı ile ilgili yaşanan sıkıntıların bulunduğuna dair halktan şikayetler dinlediklerini kaydeden Yapıcıoğlu, önemli bir sıkıntı konusunun da randevu sistemiyle alakalı olduğunu söyledi.

Yapıcıoğlu, "Hemen hemen Türkiye'nin her tarafında bu sıkıntıları dile getiriliyor. Merkezi Hekim Randevu Sistemi ile ilgili sıkıntı var, sıkıntı olduğu gerçek. Bazı yerlerde şöyle şikayetler geliyor. Biz sistem üzerinden randevu almaya çalışıyoruz, aylar sonrasına gün veriliyor ya da haftalar sonrasına gün veriliyor. Sadece acil servisten giriş yapınca hastaneye ulaşabiliyoruz, fakat hastaneye gidildiğinde doktorların muayenehaneleri, poliklinikler önünün dolu olmadığını, oraların boş olduğunu görüyoruz, diyorlar. Her halükârda randevu sistemi ile ilgili bir sıkıntı var, vatandaş hizmette zamanında sağlıklı kaliteli bir şekilde ulaşmak istiyor ve bu her zaman mümkün olmuyor." diye konuştu.

"Evlilikleri cazip kılmak ve yuvaları ayakta tutmak için 25 yıl evli kalan kadın emekli edilsin"

Geçtiğimiz günlerde dile getirdikleri "25 yıl evli kalan kadınlara emeklilik hakkının verilmesi" çağrısıyla ilgili sorulan bir soruya açıklık getiren Yapıcıoğlu, bunun hayata geçirilmesi için formüller üzerinde çalışılması gerektiğini söyledi.

Yapıcıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Annelik çok değerlidir. Örneğin, herhangi bir kadın, başkasının çocuğuna bakıcılık yaparsa bir müddet sonra emekli olabiliyor. Eğer bir çocuğun annesi bir yerde çalışıyor ve bakıcı da tutuyorsa devlet o bakıcının ücreti ile ilgili, onun sigortası ile ilgili bir katkı sunuyor, bir destek veriyor. Biz de diyoruz ki madem başkasının çocuğuna bakana siz bu kaynağı aktarabiliyorsunuz, o zaman insan yetiştirmek bu memlekette yapılabilecek çok iyi bir hizmettir çok değerli bir hizmettir ve belki diğer bütün hizmetlerin üzerindedir. Bunun haricinde her beş evlilikten bir tanesi 5 yılını doldurmadan boşanmayla sonuçlanıyor, hatta bu sayı gittikçe artıyor, oran yükseliyor. Evlilikleri cazip kılmak, yuvaları ayakta tutmak için de bu bir yöntemdir. 25 yıl evli kalana ve evlat yetiştirene bir emeklilik hakkı tanıyın. Bütçeye getireceği yük açısından da çok rahat bir şekilde karşılanabilecek bir şeydir bu. Bunun formülleri üzerinde çalışılır. Bunun piriminin ne kadarını devlet karşılar, bir kısmını vatandaş mı karşılar, bunun için bir fon mu oluşturulur ama her halükârda bunu sağlamamız gerekir. Annelik çok kutsal bir vazifedir. Çünkü annelerimiz sadece bakıcılık yapmıyorlar… aşçılık yapıyorlar, elbise temizleme, ütüleme, iş yapıyorlar, evin bütün hizmetlerini yapıyorlar ama karşılığında ne var: Hiçbir şey yok! Bari ücret almayan kadınlarımız, hiç olmazsa belli bir süre bu işi yaptıktan sonra emekli maaşı alabilsinler diyoruz."

"Erken seçim tartışmasının artık bir anlamı kalmamıştır"

"Erken seçim olur mu?" sorusuna yanıt veren Yapıcıoğlu, "Seçimler zamanında mı yapılır, erkene mi alınır doğrusu bu tartışmalar halen devam ediyor ama çok bir anlamı kalmadığını düşünüyorum. Neden? Çünkü şu anda Meclis tatilde. Ekim'e kadar da tatilde olacak, ekimden sonra toplanan Meclis erken seçimi tartışmaya başlar ve bu konuda bir gündem oluşursa en erken bahar aylarında bir seçim kararı alabilir. Çünkü Yüksek Seçim Kurulunun bu iş için bir hazırlık yapması lazım, bütün partilerin de hazırlık yapması için onlara bazı bilgilerin aktarılması lazım. Zaten bahar aylarında yapılırsa da zamanında yapılacak olan seçim en fazla 2 veya 3 ay erkene alınmış olacak. 2-3 ay erkene alınan bir seçim de erken seçim sayılır mı? Bu nedenle kanaatimce erken seçim tartışması bu saatten sonra artık gündemden çıkmıştır diye düşünüyorum. Seçim zamanında da yapılsa, seçim yarın da yapılsa biz HÜDA PAR olarak seçime hazırız." değerlendirmesinde bulundu.

"Herhangi bir ittifaka verilmiş bir sözümüz yoktur"

Seçim ittifaklarına ilişkin görüşü sorulan Yapıcıoğlu, son olarak şunları söyledi:

"An itibarıyla HÜDA PAR herhangi bir ittifak içerisinde yer almamaktadır. Herhangi bir ittifaka verilmiş bir sözü yoktur, herhangi bir blok ile varılmış bir anlaşması yoktur. Bunu net ifadelerle söyleyebilirim. Ama bu, 'HÜDA PAR hiçbir ittifakta yer almayacaktır' anlamına gelmiyor. Biz bir ittifak arayışında değiliz ama bir ittifak teklifi gelirse eğer, ilkelerimize uygun, milletin, memleketin menfaatine olduğuna inandığımız bir ittifak teklifi gelirse, partimizin yetkili kurullarında bunu değerlendiririz ve kararımızı verdikten sonra da bunu kamuoyuyla paylaşırız. Ama an itibariyle bu konuda alınmış bir kararımız yoktur."

Yapılan basın toplantısının ardından Yapıcıoğlu, Şehrivan TV'nin yayın konuğu oldu. (İLKHA)