Ülke genelinde belediyelerin sponsorluğunda yapılan konserlere ve sanatçılara ödenen ücretlere tepki gösteren siyasi parti temsilcileri, belediyelerin öncelikli olarak alt ve üst yapı sorunlarını çözmeleri gerektiğini söyledi.

Salgın sürecinde yapılamayan konserler, son bir yıldır ciddi anlamda ivme kazanmış durumda. Yapılan konserlerin milletten alınan vergilerle yapıldığına dikkat çeken siyasi parti temsilcileri, belediyelerin ilk önce üzerlerine düşen görevleri yapmaları gerektiğini belirterek halktan alınan paraların sanatçılara verilmesinin yanlış olduğunu ifade etti.

Türkiye'de belediyelerin son zamanlarda ciddi anlamda maddi sıkıntı yaşadıklarını ve iş yapacak parayı bulamadıklarını ifade eden HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Saygın, ekonomik anlamda sıkıntılar içinde olan bu halka ciddi paralar verilerek konser faaliyetlerinin yapılmasının yanlış olduğunu dile getirdi.

Harcanan paraların beytülmal olduğunu, belediyelerin en başta asli görevlerini yerine getirmeleri gerektiğini ve ahlaki açıdan sorunlu olmayan konserlere karşı olmadıklarını ifade eden Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, bir yerde sefalet varsa ve belediye hizmetlerinden gereği gibi yararlanamıyorsa, kalkıp büyük konserler verip büyük paralar harcamanın dürüst ve etik olmadığını belirtti.

video

"Belediyeler eliyle verilen konserler Van'a has değildir"

Belediyelerin konser çalışmalarının sadece Van iline has bir durum olmayıp Türkiye genelinde hemen hemen bütün belediyelerin yapmış olduğu ana faaliyetlerden bir tanesi olduğuna dikkat çeken HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Saygın, "Bu da şunu gösteriyor, bu belediyelerin kendi başlarına aldıkları bir karar değil, söz konusu belediyelerin bağlı olduğu partilerin genel merkezleri tarafından alınmış bir karardır. Sosyal belediyecilik faaliyetlerinin arttırılmasına yönelik bir talimat almışlar." şeklinde konuştu.

"Belediyeler iş yapacak parayı bulamamaktadır"

Siyasi partiler, belediyelerin sponsorluğunda yapılan konserlere tepki gösterdi

HÜDA PAR Van İl Başkanı Rasim Saygın

Türkiye'de son zamanlarda belediyelerin ciddi anlamda maddi sıkıntı yaşadıklarını belirten Saygın, Belediyelerin iş yapacak parayı bulamadıklarını, bunun yerine iş yaparken harcayacakları paranın altında da olsa konser faaliyetleri ile halkın gözünü boyamaya, "Alandayız, iş yapıyoruz, halkla içi içeyiz" görüntüsü vermeye çalıştıklarını söyledi.

Ekonomik dar boğaz içinde olan insanların gözünün içine sokularak, bazı sanatçılara halka göre ciddi paralar verilerek getirilip konser verdirilmesinin yanlış olduğunu dile getiren Saygın, şunları söyledi:

"İnsanlar geçim derdindeyken sanki her şey güllük gülistanlıkmış gibi konserler düzenlenmesi ciddi anlamda eleştirilecek bir husustur ve her şeyden önemlisi israfın yanında helallik haramlık, gençlerin durumları, özellikle hükümetin önümüze koyduğu 'dindar nesil' hususunda çok ciddi sıkıntılar oluşturmaktadır. Çünkü ahlakı kurallara pek uyulmuyor ve getirilen sanatçıların bir kısmı açık olarak bir takım ahlaki, dini kavramlara yönelik beyanlarını da görüyoruz. Dolayısıyla bu tür sanatçıların getirilerek gençlerin önüne örnek olarak bırakılması da ayrı bir sıkıntıdır."

Siyasi partiler, belediyelerin sponsorluğunda yapılan konserlere tepki gösterdi

Bu belediyecilik anlayışının 'çal oyna belediyeciliği' olduğunu söyleyen Saygın, "Çalıp oynuyorlar, başka yaptıkları bir şey yok. Tuşba, Edremit, İpekyolu ve Büyükşehir Belediyesinin konserler dışında yaptığı hiçbir faaliyet yok. Belediyenin en temel hizmeti olan üstyapı hizmetleri tamamen unutulmuş. Edremit gibi bir ilçe Van'ın göz bebeği olması gerekirken yolları tozdan topraktan görünmüyor ama Edremit meydanına indiğinizde sürekli olarak konser faaliyetlerinin yürütüldüğünü görmekteyiz. Bu durum bizi ciddi anlamda üzüyor." ifadelerini kullandı.

"Bu harcanan paralar beytülmaldir"

Siyasi partiler, belediyelerin sponsorluğunda yapılan konserlere tepki gösterdi

Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık

Belediyelerin asli görevleri olduğunu, asli görevlerini yaparken kültürel bazı etkinliklerin yapılmasının da doğal olduğunu belirten Gelecek Partisi Van İl Başkanı Abdulhekim Karabıyık, bunu yaparken en önemli hizmetlerden başlanması gerektiğini, bir ilde altyapı ve üstyapı hizmetleri bitmemişse ve diğer taraftan devasa paralarla konserler veriliyorsa, bunun insanların aklıyla alay etmek olduğunu dile getirdi.

Ahlak dışı olmadığı sürece konserlere karşı olmadıklarını belirten Karabıyık, "Nasıl ki Ramazan ayında o ayın hassasiyetine binaen konserler veriliyorsa, yaz döneminde de yaz dönemine uygun konserler verilebilir ancak bu konserler verilirken harcanan paralar, denetim mekanizmasının olması gerekiyor. Çünkü bu harcanan paralar beytülmaldir ve birilerinin bu beytülmala 'Ben yaptım oldu bitti.' deme hakkı yoktur." şeklinde konuştu. Belediyelerin en başta asli görevlerini yerine getirmeleri lazım. Hassasiyet değerlerimize aykırı olmayan konserlere karşı değiliz. Ancak herkesin hesap verebiliyor olması gerekiyor. Bir yerde hala sefalet varsa ve belediye hizmetlerinden gereği gibi yararlanamıyorsa, kalkıp büyük konserler verip büyük paralar harcamak dürüst ve etik değildir." ifadelerini kullandı.

Siyasi partiler, belediyelerin sponsorluğunda yapılan konserlere tepki gösterdi

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan

Saadet Partisi Van İl Başkanı Özay İlhan da yazılı olarak yaptığı açıklamada, israf belediyeciliği değil hizmet belediyeciliğinden yana olduklarını belirterek, ilde çözülemeyen alt ve üstyapı sorunları dururken, belediyeler tarafından konserlere öncelik verilmesinin kabul edilebilir olmadığını ifade etti. (İLKHA)