​İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çataklı, Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatı'nın ardından Türkiye'ye sığınan 507 bin 292 Suriyelinin gönüllü olarak geri döndüğünü belirtti.

Bakan Yardımcısı Çataklı beraberinde Kilis Valisi Recep Soytürk, AFAD Başkanı Yunus Sezer ve bürokratlar ile birlikte Suriye'nin Çobanbey bölgesini ziyaret etti.

Burada yapımı devam eden organize sanayi bölgesinde incelemelerde bulunan Çataklı, inşaatı tamamlanarak faaliyete geçen bazı işletmeleri ziyaret etti.

Çataklı, Türkiye'nin düzenlediği sınır ötesi harekatlar ile Suriye'de güvenli hale getirilen bölgelerde 6 milyon insanın yaşadığını dile getirdi. Çataklı, oluşturulan güvenli bölgelerde şu anda 6 milyon civarında insan yaşadığını bugün itibariyle yapılan harekatlar ve bölgedeki yatırımlar ile yaşamın normale dönmesiyle birlikte 507 bin 291 Suriyeli, gönüllü geri dönüş yaptığını söyledi.

Çataklı, bölgedeki insanların güvenliğini sağlamak ve Suriyelilerin gönüllü geri dönüşlerini tesis etmek için önemli çalışmalar yapıldığını kaydetti.

240 bin konut yapılacak

Çataklı, Çobanbey´in ardından Suriye´nin Azez kentinde de yapımı tamamlanan ve inşaatı devam eden konut bölgesinde de incelemelerde bulundu. Çataklı, "Cumhurbaşkanımız 1 milyon Suriyelinin geri dönüşüne yönelik altyapının oluşturulması talimatını verdi. Biz de bu doğrultuda güvenli bölgelerdeki 13 ayrı noktada 1 milyon Suriyelinin konaklama ihtiyacını karşılayacak 240 bin konut yapımı için çalışma başlattık. Bu doğrultuda şu anda 3 proje tamamlandı, diğerleri de hızla devam ediyor. Türkiye´den gelecek Suriyelilere yönelik yaptığımız çalışma ile 1 milyon Suriyeli gönüllü olarak güvenli şekilde topraklarına geri dönecek. Bahsettiğimiz 13 lokasyon aslında içerisindeki donatılar ile 13 ayrı şehir anlamına da geliyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)