Van, sahip olduğu coğrafi güzellikleri, gölü, endemik balığı, şelaleleri, kaplıcaları ve birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi yapıları ile yerli ve yabancı ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor.

Son zamanlarda yapılan çalışmalar ve operasyonlar neticesinde güvenlik anlamında huzurun yaşandığı Van, birçok etkinliğe ev sahipliği yapmaya başladı.

Kendine has doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra meşhur kahvaltısı ve yemekleri ile de gelen misafirlerin beğenisini kazanan Van’da düzenlenen etkinlikler ile birçok yerli ve yabancı turist, kenti gezip tanıyor.

Urartulara başkentlik yapmış ve her ilçesinin farklı güzellikleri kendine barındırdığı Van, gezilmesi görülmesi gereken illerin başında yer alıyor.

Van’da gezilmesi gereken tarihi ve doğal güzellikler arasında şunlar arıyor:

Van Gölü, Erçek Gölü Kuş Cenneti, Turna(Keşiş) Gölü, Van kalesi, Hoşap kalesi, Çavuştepe Kalesi, Akdamar Adası, Akdamar Kilisesi, Kuzu Adası ve Kilisesi, Altınsaç Koyu, Surp Thomas Manastırı, İnköy, Edremit Kız Kalesi, Seyir Terası, Edremit Kilisesi, Menua kanalı, Peri Bacaları, Travertenler, Erek Dağı, Bahçesaray; Fakiye Teyran Türbesi, geleneksel sivil mimari, satranç, Keçecilik, Çatak; rafting, ceviz oymacılığı, tarihi köprü, Kanisipi, Gevaş; Kırlangıç örtülü tandır evleri, Kızıl Kilise, Eski Van Şehri, Van Müzesi, geleneksel Van Evleri, Muradiye Şelalesi, Bendi Mahi Köprüsü, Adır Adası, Çarpanak Adası, Selçuklu Mezarlığı, Halime Hatun Kümbeti, İzzettin Şir Camii, Amik Kalesi, Ayanıs Kalesi, Hüsrev Paşa Camii, Van Kedi villası

Van’ın kısa tarihi

Van'da insan yerleşiminin tarihi M.Ö. 7000 yıllarına kadar uzanır. Van Kalesi'nin 6 kilometre güneyinde bulunan Tilkitepve Van Gölü'nün kuzeyindeki Emis Mezarlıklarında yapılan kazılarda Lalkolitik, Tunç ve Demir çağlarına ait yerleşimler bulunmuştur. Van'da 20. yüzyıla kadar Ermeni, Türk, Kürt, Arap, Zaza nüfus yaşamıştır. Gelenekleri Osmanlı ve İran etkisinde gelişmiştir. Van farklı kültürlerin ve toplulukların bir arada yaşayabildiği güzide bir coğrafyadır. (İLKHA)