Van ekonomisi hakkında konuşan TÜRSAB Doğu Anadolu BTK Başkanı Cevdet Özgökçe, yaşanan sıkıntının pek çok nedene bağlı olduğunu söyledi.

Sahip olduğu küçükbaş hayvan varlığı ile bölgenin kırmızı et tedarikçisi konumunda yer alan Van’da genç işsiz sayısı her geçen gün artıyor.

Van ekonomisini değerlendiren Turizm ve Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) Doğu Anadolu BTK Başkanı Cevdet Özgökçe, Van’ın ekonomik bütçe dağılımında Türkiye geneli 80’inci il olduğunu hatırlatarak Van’ın bunu hak etmediğini dile getirdi.

“Van ulaşım anlamında büyük sıkıntılar yaşıyor”

Van’ın ulaşım anlamında ciddi sıkıntılarının olduğuna dikkat çeken Özgökçe, “Van’a ulaşılamıyor. 2019 yılında ilimize ülkenin iç pazarından günlük 22-23 uçak seferi yapılıyordu, 2021 yılında maalesef günlük 11-12 uçakta kaldık. Şimdi ise günde en fazla 8 uçağımız var. Günde yüzlerce kişi uçak bileti bulamadığı için bizleri arayıp yardım istiyorlar. Bizler de maalesef ne gelişte ne de gidişte insanlara yer bulamıyoruz.

Turizmde en büyük zenginlik ulaşımdır. Sanayide de keza öyle. İlimizde bir organize sanayi bölgesi var. Demiryolu hattı organize sanayi bölgesine girmiyor. Eğer ileride böyle bir imkân olursa üreticilerimiz de dünyanın her bir tarafına ürettiği ürünü satabilecek ve ulaşım ağını sağlayabilecektir.” dedi.

video

“Tarım ve hayvancılık yapan üretici zarar ediyor”

Tarım ve hayvancılığın bitme noktasına geldiğine değinen Özgökçe, “Maalesef insanlar beslediği hayvanın ya da ürettiği ürünün maliyetini hesapladığı zaman zarar ediyor. Yani astarı yüzünü geçiyor. Tarım ve hayvancılık ve ziraat bitti bitecek neredeyse. Dışa bağımlılık maalesef revaçtadır. Van olarak küçükbaş hayvan varlığı anlamında ülke birincisi idik. Maalesef artık küçükbaş hayvan diye bir üretim kaynağı kalmadı.” ifadelerini kullandı.

“Van’da uçak biletleri en yüksek fiyattan satılıyor”

THY’nin Van gidişli ve dönüşlü bütün biletleri en yüksek fiyattan satışa çıkardığını ifade eden Özgökçe, sözlerini şöyle sürdürdü:

“En büyük zenginliğimiz turizm. Turizmde de ulaşım anlamında çok büyük sıkıntılar yaşadığımız için yurt içinde ve yurt dışından Van’a ulaşım ciddi anlamda sıkıntılıdır. Ulaşım anlamında çok ciddi sıkıntılar yaşıyoruz. Acil bir hastanız olursa bir haftadan önce Van’dan çıkışlı ve dönüşlü hiçbir uçakta yer bulamıyorsunuz. Bulsanız bile biletinizi en fahiş fiyattan alıyorsunuz. Yani şu an Van-İstanbul uçak bileti 900 TL gibi fiyatlardan satılıyor. Bu kabul edilir bir durum değildir. Komşu illerde 300-400 TL’ye günübirlik uçak biletleri varken biz bir hafta 10 gün öncesinden 900 TL’ye bilet bulamıyoruz.” (İLKHA)