Van Emlakçılar Derneği Başkanı Orhan Özdek Van'da uygulanacak yeni İmar Yönetmenliği ile ilgili önemli açıklamalarda bulunarak Van'ın yeni imar mevzuatına ve fiziksel değişimlere ihtiyacı olduğunu söyledi.

Van'da 12 yıldır devam eden çevre yolu sorunu sürerken şehir merkezinde ise park sorunu, yapılaşma sorunu ve imar sorunu gibi yapısal sorunlar da çözüm bekliyor.

Van'ın ilk imar yönetmenliğiyle ilgili açıklamada bulunan Özdek, yönetmenliğin sadece yapıların korunması ve yeni yapılar üzerine olduğunu ifade ederken Van'ın daha çok kimliğini değiştirecek mevzuatlara ihtiyacı olduğunu belirtti.

"Van'ın vizyonel anlamda yeni bir imara ihtiyacı var "

Van'ın yeni imar mevzuatlarına ve fiziksel değişimlere ihtiyacı olduğunu söyleyen Özdek, "Bu yeni imar mevzuatına baktığımız zaman müştemilatlar ve yeni yapılacak yapılar için geçerli bir kaidesi var. Bizler Van için şunu istiyoruz; Van'ın fiziksel değişime ihtiyacı varsa ki ihtiyacı var, bunun da gerçek anlamda yeni bir imara ihtiyacı var. İmar mevzuatından ziyade Van'a yeni bir imar kazandırılması lazım. Şu anda 15 hektarlık bir imar söz konusu fakat burada siluet bozukluğu söz konusu, alt yapı ve üst yapı sorunu var. Van'da, trafiğe engel teşkil edecek yollarımız var. Trafiğin rahatlaması, Van'ın yeniden kurulması, şehrin çehresinin değişmesi, kimliğinin değişmesi ve vizyonunun değişmesi için gerçek anlamda Van'ın vizyonel olarak yeni bir imara ihtiyacı var." dedi.

"Van'ın yeni bir kimliğe ihtiyacı var"

video

Eski Van'la karşı karşıya kaldığımızı burada söyleyebiliriz diyen Özdek, "Van'ın yeniden bir kimliğe ihtiyacı olduğu için, gerçek anlamda yeni yollara, yeni alterlere, yeni gelişimlere ve yeni oluşumlara ve en azından 10 hektarlık alanda daha ihtiyacı var. Edremit, Elmalık ve Erciş yolu bölgelerinde Van'ın çehresinin değişimi açısından, imarlaşmaya gidilmesi gerektiğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Çevre yolu ile insanların mağdur edilmesi doğru değil"

Çevre yolu nedeniyle insanların mağdur edilmemesi gerektiğinin altını çizen Özdek, "Bugün çevre yolunun açılmaması, o bölgenin tamamen ıslah edilmemesi, Edremit Bölgesinin turizme yeterince kazandırılmaması ve o bölgenin de çevre yolundan dolayı insanlarımızın mağdur edilmesi de doğru değil. Bir an önce çevre yolu bölgelerinde ve Edremit bölgesinde yeni imar çalışmalarının başlaması 18. Maddenin nihayete erdirilmesi, orada yollarına açılması ve parsellerin sağlanması, siluetlerin korunarak burada yapılaşmaya gidilmesi gerektiğini buradan ifade ediyorum." diye konuştu.

"Çevre yolu sorunu 12 yıldır devam ediyor"

12 yıldır süre gelen çevre yolu sorununun hala devam ettiğini vurgulayan Özdek, "Bizler yeni çıkan imar mevzuatına baktığımız zaman Van'ın çehresini değiştirecek bir imar mevzuatı göremiyoruz. Bizler aslında Van'ın çehresini ve Van'ın kimliğini değiştirecek bir imar mevzuatı bekliyoruz. Bu konuda yetkililere görevler düşmektedir. Bir an önce bu konuyla ilgili adımlar atılmalıdır. Van'ın gerçek anlamda bir kimliğe ihtiyacı olduğunu ve sağlı sollu olarak gerek güney gerekse de kuzey cephesinde yeni açılımlara ihtiyacı var. Bu anlamda Tuşba ve Edremit Belediyesi daha çok aktive olması gerekiyor. Memlekete faydalı olmaları gerekiyor. Çalışmalar şu anda çok hantal yürümekte bu iki belediye başkanımızdan biraz daha imarsal adımların atılmasını ve Van'ın çehresinin açılması istiyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)