Haber Merkezi

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin40. kuruluş yılı etkinlikleri kapsamında Mühendislik Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü tarafından Yapay Zekânın Hukukta Uygulanabilirliği adlı panelgerçekleştirildi.

Van Valisi Sayın Mehmet Emin Bilmez ve Rektör Prof. Dr. Hamdullah Şevli’ninde katıldığı ve Mühendislik Fakültesi Konferans salonunda düzenlenen panelde,‘Hukuk Alanında Doğal Dil İşleme Uygulamaları’, ‘Yapay Zekâ’, ‘Bir Hukuk Sujesi Olarak Yapay Zekâ: Sanal Yargıç Yaklaşımları’ gibi konularda alanın uzmanları tarafından bilgilendirme yapıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Şevli, belirli bir gelişim evresinden geçip günümüz teknolojisine ulaşan yapay zekânın temel amacınınöncelikle insan zekâsını taklit edebilecek alternatif bilinçler oluşturmak olduğunu belirtti.

Bugün gerçekleştirilen bilimsel toplantıyla yapay zekânın küresel ölçekte hukukta uygulanabilmesine dair kaydedilen son gelişmeleri dinleme fırsatını yakalamış olacaklarını dile getirenŞevli; “Üniversitemiz öğretim elemanlarının bu alandaki çalışmalarından biri olan yapay zekâya sahip bir hâkim (sanal yargıç) uygulamasının mekanizması ve bunun olası sonuçlarını öğrenebileceğiz.” dedi.

Rektör Şevli ayrıca; “siber güvenlik ve savunma sanayi, sesli asistanlar, dil çevirileri, öneri sistemleri, navigasyon, sosyal güvenlik, sağlık hizmetleri, e-Ticaret, yardımcı robot uygulamaları yapay zekânın kullanıldığı alanlardan sadece bazılarıdır. Yapay zekâ ve otonom makinalarının ciddi destek verdikleri alanların başında, “tıp” gelmektedir. İş yaşamı üzerinde etkilerine baktığımızda da yapay zekânın önceki alanlara nazaran daha farklı ve geniş bir çeşitliliğe sahip kullanım alanları görmekteyiz. Ayrıca süper güç olarak adlandırılan devletlerin uzay çalışmaları veya askeri alanda yapay zekâ ve robotik teknolojiden oldukça istifade ettiklerine her gün şahit olmaktayız.” sözlerini kaydetti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin son zamanlarda, çeşitli derecelendirme kuruluşları tarafından Türkiye’nin hatta dünyanın en iyi üniversiteleri arasındaki yerini tescillediğine de dikkat çeken Şevli, konuşmasına; “ÜniversitemizinFen Bilimleri Enstitüsü bünyesinde Yapay Zekâ ve Robotik Ana Bilim Dalı’nın açılması da bizleri bu bağlamda oldukça sevindirmiştir. Eminim bu Anabilim Dalımızda kıymetli hocalarımız tarafından yapay zekânın kullanılacağı diğer alanlar üzerine yapılacaknitelikli bilimsel çalışmalar gerek akademiye gerek bilim dünyasına eşsiz katkılar sunulacaktır.”şeklinde devam etti.

Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nin teknolojik altyapısının her geçen gün daha nitelikli ve donanımlı hale geldiğini belirten RektörProf. Dr. Hamdullah Şevli, Üniversitemizde Hukuk Fakültesi’ni açmayı planladıklarını ve bunun için hem Van Valiliğinden hem Milletvekillerimizden destek beklediklerinin de altını çizdi.

Rektör Şevli; “konuşmama son verirken bu bilimsel etkinliğin düzenlenmesine katkı sunan, emek veren tüm hocalarımızı kutlar, bu gibi çalışmaların devamını diler ve saygılarımı sunarım.” sözleriyle konuşmasına son verdi.

Konuşma yapmak üzere kürsüye çıkan Van ValisiM. Emin Bilmez ise Yapay Zekâ’ya hayatın birçok noktasında yansız, eşitlikçi uygulamalarla toplumun refah düzeyini arttırabilme yetenekleri dolayısıyla ihtiyaç olduğunu söyledi.

Vali Bilmez; “güncellenebilen ve kişiselleştirilebilen yapay zekâ destekli araçlar, bireylerin ve toplumun kalkınmasına etki edecek uygulamalardır. Örneğin, navigasyon, sesli asistan, e-ticaret gibi. Yapay zekâ birçok alanda insanların karar alma süreçlerine de yardımcı olabilmektedir. Böylece, hizmetler daha kaliteli ve hızlı bir şekilde sunulabilmektedir. Bu kapsamda, yapay zekâ uygulamaları ve bu uygulamaların sağlamış olduğu hizmetlere gün geçtikçe daha fazla ihtiyaç duyacağımız bir gerçektir.”ifadelerinde bulundu.

Programa, Van Valisi Mehmet Emin Bilmez ve Rektörümüz Prof. Dr. Hamdullah Şevli’nin yanı sıra Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Murat Kayri, Prof. Dr. Sedat Yayla ile fakülte dekanları, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.