Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) ile Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) iş birliğinde “Van Gölü Havzasında Suyun Geleceği” paneli düzenlendi.

Van TSO Konferans Salonu'nda yapılan ve Van TSO ile Van YYÜ'nün iş birliğinde gerçekleştirilen “Van Gölü Havzasında Suyun Geleceği” panelinde alanında uzman akademisyenler sunum yaptı.

Panelde Van Gölü Havzasında meydana gelen buharlaşma ile ilgili sunum yapan Van YYÜ Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Öğretim Görevlisi Faruk Alaeddinoğlu, Van Gölü Havzasında meydana gelen buharlaşmanın gerçek bir buharlaşma olduğunu belirtti.

Güneydoğu Anadolu Bölgesinin van Gölü Havzasından daha sıcak olduğunu belirten Alaeddinoğlu, "Güneydoğu Anadalu Bölgesinde buharlaşacak su yok. Olmayan suyun buharlaşma sansı yok. Van Gölü Havzası ise göllerle dolu. Bu anlamda yaşanacak süreç bütün gölleri etkileyecektir. Bu da belki de hiç isteyeceğimiz bir şekilde bu göllerin kuruması ile sonuçlanacaktır." dedi.

video

Geçmişte, ekim ayında buharlaşmanın gerçekleşmediğini, mayıs ayında buharlaşmanın sıfır seviyelerinde olduğunu ifade eden Alaeddinoğlu, "Günümüzdeki buharlaşma mart ayı ile başlıyor ve ekim-kasım aylarına kadar olan süreçte buharlaşma meydana geliyor. Eskiden Van Gölü seviyesi ile ilgili rakamlar verdiğimizde haziran ayı maksimum, ekim-kasım aylarında ise minimum seviyede olduğunu söylüyorduk. Ama artık öyle değil bu süreç gittikçe uzuyor. Eskiden göldeki su seviyesi farkını 30-40 santim ile ifade edilirken şimdi bir metreleri aştı. Bütün bunlar havzadaki gerçekler." ifadelerini kullandı.

Panel, Prof. Dr. Menaf Turan, Prof. Dr. Semra Demir, Doç. Dr. Harun Aydın, Doç. Dr. Azad Sağlam Selçuk, Doç. Dr. Serkan Kemeç'in su sorunu ve kuraklıkla ilgili sunumlarıyla sona erdi. (İLKHA)