Haber Merkezi
Türkiye Büyük Millet Meclisinin tatile girmesi ile birlikte seçim bölgesinde bulunan Van Milletvekili Abdulahat Arvas , Erciş Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili Dr. Nuri Mehmetbeyoğlu ile birlikte Erciş ilçesinde şiddetli yağışlar sebebiyle meydana gelen su taşkınlarından etkilenen Kırkpınar, Çetintaş, Çimen, Kıkdeğirmen ve Tekler Mahallelerini ziyaret etti. İlçe programı kapsamında Gültepe, Çimen ve Karatavuk mahallelerinde taziye ziyaretlerinde bulunarak vatandaşlarla bir ayara Milletvekili Arvas, Salihiye mahallesinde Erciş Belediyesi tarafından yapılan BSK asfalt çalışmalarını yerinde inceledi.
Milletvekili Arvas, ani ve şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen taşkınlardan etkilenen mahalleleri ziyaret etti. Vatandaşlara bir araya gelerek geçmiş olsun dileklerini ileten Milletvekili, kuvvetli yağışlardan kaynaklanan sel baskınları ve taşkınlar nedeniyle maddi hasarlar oluştuğunu, bunlarla ilgili Van Valiliği koordinasyonunda komisyonlar kurulduğunu, zarar ziyanların imkanlar ölçüsünde karşılanacağını belirtti. Yaşanan doğal felakette herhangi bir can kaybının olmamasın da sevindirici olduğunu söyledi. Arvas, 15 ve 16 Temmuz tarihleri arasında Erciş, Muradiye ve Gevaş, ilçelerinde şiddetli yağışlardan kaynaklı meydana doğal afetlerde 27 mahallemizde 805 çiftçimiz etkilenmiştir. Bu İlçelerimizde toplam 1 büyükbaş,17 küçükbaş, 81 kanatlı hayvan ve 17.738 dekar tarımsal arazide ekili alanlar zarar görmüştür dedi.
Milletvekili Arvas, hem beşeri hem de coğrafi faktörler sel ve taşkınların meydana gelmesinde önemli bir etkendir. Özellikle son yıllarda Türkiye'de görülen sel ve taşkınların en büyük nedeni değişen iklim koşullarıdır. Maalesef sel, dünya’nın hemen her yerinde olduğu gibi ülkemizde de kolayca afete dönüşerek büyük mal ve can kaybına neden olan doğal bir tehlikedir. Ülkemiz ve bölgemizde doğal özellikleri, sosyal ve kültürel yapısı nedeniyle sel afetinin çok sık ve yaygın olarak görüldüğü bir coğrafyadır. Ülkemizde görülen doğal afetler içinde sel felaketi, depremden sonra en büyük can ve mal kaybına neden olmaktadır. Sel olayları ve bundan kaynaklı taşkınlar nedeniyle her yıl milyonlarca liralık ekonomik kayıplar yaşanmakta ve tarım arazileri heba olmaktadır. Bölgemiz özelinde ve ülkemizde son yıllarda artan bir şekilde yağışların miktar ve şiddetinde meydana gelen farklılıklar nedeniyle sel ve taşkın olayları çok daha sık görülmektedir. Hızlı kentleşme sonucu oluşan yapılaşma sebebi ile de sel ve taşkınların olumsuz etkileri önceki yıllara nazaran çok daha belirgin bir şekilde hissedilmektedir. Taşkınlara bağlı sebeplerle oluşması muhtemel olumsuz etkilerin azaltılması ve can kayıplarının önüne geçmek amacıyla, tedbirlerin alınması konusunda gerekli çalışmalar yapılmaktadır. Özellikle DSİ tarafından dere ıslah temizlik çalışmaları süratle devam etmektedir.
Milletvekili Arvas, planlı bir şehirleşmenin her gün daha da önemli bir hale geldiğini hatırlatarak, arazi kullanımı ve derelerin yerleşim yeri için hayati olduğunu ifade ederek, şiddetli yağışlardan etkilenen vatandaşlara tekrar geçmiş dileklerinde bulundu