Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Yeşilay Haftası kapsamında, İpekyolu Belediyesi tarafından sigara bağımlıları için 'Mobil Sağlık Aracı' kuruldu.

İpekyolu Kaymakamlığı, İpekyolu İlçe Belediyesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Halk Sağlığı Müdürlüğü işbirliğiyle 1-7 Mart tarihlerinde kutlanan Yeşilay Haftası çerçevesinde, vatandaşların bağımlılık konusunda farkındalık düzeyini arttırmak amacıyla, Cumhuriyet Caddesi'nde 'Mobil Sağlık Aracı' kuruldu.

Yeşilay Haftası boyunca Cumhuriyet Caddesi'nde konumlandırılan 'Mobil Sağlık Aracı' açılışına, İpekyolu Kaymakamı ve Belediye Başkanvekili Cemil Öztürk, Van İl Sağlık Müdürü Dr. Ergun Yanmaz, doktor ve hemşireler katıldı.

Kenttin en işlek caddesine konumlandırılan Mobil Sağlık Aracı hakkında bilgi veren Belediye Başkanvekili Cemil Öztürk, 'Yeşilay Haftası münasebetiyle gerek İpekyolu Kaymakamlığı, gerek İpekyolu Belediyesi, gerek İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ve gerek ise İl Sağlık Müdürlüğü ile ortaklaşa çalışmalar başlattık. Hem vatandaşlarımız açısından farkındalık oluşturma, hem de bilinçlendirmek için çalışma başlattık. Dün de gençlere yönelik güzel bir programımız vardı. Bağımlılıkla ilgili farkındalık oluşturmak ve bilinçlendirmek için, bugünde kurumlarımızla birlikte ortak bir çalışma yaptık. Bu çalışmalar sonucunda mobil sigarayı bıraktırma hizmet aracını devreye soktuk.' dedi.

'Amacımız sigara bağımlılığıyla ilgili farkındalık oluşturmak'

Yeşilay Haftası münasebetiyle kurdukları mobil araçla, sigara bağımlılarını tespit etmek ve tedavi olmak isteyenlere yardımcı olmayı hedeflediklerini dile getiren Öztürk, 'Buradaki amacımız insanlara en büyük bağımlıktan birisi olan sigara bağımlılığı ile ilgili farkındalık oluşturmaktır. Aynı zamanda sigarayı bıraktırmak için tedavi yöntemleri ile ilgili insanlarımıza bilgilendirme ve bilgilendirdikten sonrada sigarayı bırakan kişilerin tedavi süreciyle ilgili bir çalışma yapmak.

Bu anlamada bizim en işlek caddemiz üzerinde mobil hizmetimizi kurduk. Akşama kadar vatandaşlara bir test yapılacak. Bu testin sonucunda ne kadar bağımlı olduğu, ne kadar sigara kullandığı ortaya çıkacaktır. Bunun sonucunda doktorlarımız bir teşhis koyacaktır. Teşhiste sonrada tedavi süreci başlayacaktır.' şeklinde konuştu.

Sigara, alkol, uyuşturucu ve çağın bağımlılık hastalığı olan sosyal medya gibi yaygın bağımlılıkların önüne geçmek için kamu kurum ve kuruluşların en büyük görevlerinden olduğunu anımsatan Öztürk, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

'Bağımlılık denilince sadece sigara değil, ama sigara en büyük bağımlılıktan birisi ve en yaygın bağımlılıklardandır. Bunun dışında alkol var, uyuşturucu var, çağımızın en büyük bağımlığından birisi olan internet var, sosyal medya var. Dolayısıyla bu bağımlılıklarla ilgili kamu kurumları ve belediye olarak da sorumluluğumuz var. Bu sorumluluk kapsamında bu projeyi hayata geçirdik. Projenin hayata geçirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.'

Yaklaşık 25 yıldır sigara kullandığını söyleyen bir vatandaş ise sigara bırakma testinden geçtikten sonra, sigarayı bırakacağını söyledi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)