Jandarma ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, yasak döneminde İnci Kefali ve sazangiller avlayanlarla mücadele kapsamında, 18 kişiye toplam 71 bin 450 TL IPC uygulayarak, 2 bin 950 kilo balığa el koydu.

Van İl sınırları içersinde 15 Nisan- 15 Temmuz tarihleri arasinda inci kefali avcılığı ve 15 Mayis -15 Ağustos tarihleri arasında Sazangiller avcılığı yasaklanıyor.

Van Gölü'nde İnci Kefali'nin, tatlı sularda ise sazangillerin neslinin korunması amacıyla av yasağında yapılan denetimlerde 750 kilo canlı olmak üzere 2 bin 850 kilogram İnci Kefali balığına ve 100 kilogram sazan balığına el konularak 18 kisiye 71 bin 454TL IPC uygulandı.

video

İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü ekipleri ile Erciş Çelebibağ Jandarma Karakol Komutanlığı, Erciş Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı, Erciş Jandarma Asayiş Bot Komutanlığı, Edremit Jandarma Asayiş Bot Tim Komutanlığı, Çevre ve Hayvanları Koruma Tim Komutanlığı, Muradiye Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından Erciş ve Muradiye ilçelerinde bulunan Zilan ve Bendimahi Çaylarında kaçak İnci kefali avlanmasına yönelik yapılan faaliyet esnasında bölgede yapılan denetimlerde 750 kilo canlı olmak üzere 2 bin 850kg inci kefali balığına ve 10 adet uzatma, manyat, serpme ağlarına el konuldu. 1380 Sayılı Su Ürünleri Kanununa muhalefetten 14 kişiye 27bin 810 TL idari para cezası uygulandı.

Ayrıca Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürlüğü, Çevre ve Hayvanları Koruma Tim Komutanlığı ve Başkale Merkez Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından Zernek Barajı, Sıhke Göleti ve diğer su kaynaklarında yapılan denetimlerde elektroşok ve uzatma ağı ile kaçak sazangiller avcılığı yapan 5 şahsa 45 bin 498 TL idari para cezasi uygulanarak 30kg canlı olmak üzere 100 kilogram Sazan ve Siraz balığı ile 10 adet av malzemesine el konuldu. El konulan canlı balıklar tekrar suya iade edilirken, istihsal malzemeleri kamuya geçirilmek üzere yedi emine teslim edildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Görentaş, "15 Mayıs itibari ile Sazangiller av yasağında başladı ve 15 Ağustos tarihine kadar sürecektir. Bu kapsamda Il Müdürlüğümüz ekipleri Jandarma, emniyet ve diğer kurumlar ile birlikte koordineli bir şekilde denetimler yaparak hem inci kefali hemde sazangiller sınıfındaki balık türlerimizi üreme döneminde avlamak isteyen kaçak avcılara 7/24 geçit vermemektedirler.

Halkımızın üremesini gerçekleştiren balık türlerimizi yasak dönemde avlamamaları, satmamaları ve tüketmemeleri konusunda duyarlı olmalarını istiyoruz."dedi. (İLKHA)