Coronavirus salgınıyla beraber giriş ve çıkışlara kapatılan Kapıköy Sınır Kapısı'nın 17 Mayıs'tan sonra açılacağı haberi Van'da hizmet veren esnaf ve turizmciler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Yaklaşık bir buçuk yıldır kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı'nın Van ve ülke ekonomisine zararının yaklaşık bir milyar dolar olduğu belirtiliyor.

video

Salgınla beraber kapanan sınır kapısı, İran'dan direk Van'a gelmek isteyen turistleri engellerken, Vanlı esnaf ve turizmcilerin de ekonomik anlamda çöküş yaşamalarına neden oldu.

Coronavirus salgınının dünya geneline ticaret ve turizme çok ciddi zararlar verdiğini belirten Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel, bu durumun en fazla gelirini turizmden sağlayan illerden biri olan Van'ı da etkilediğini söyledi.

Van Otelciler ve Turizmciler Derneği (VANOTED) Başkanı Yunus Yüksel

Yaklaşık bir buçuk yıldır kapalı olan Kapıköy Sınır Kapısı'nın Van halkına bir milyar dolar zarar verdiğine dikkat çeken Yüksel, "Bu sadece turizm için değil bütün esnafımız için de geçerli. Sınır kapımız açıldığında sadece turizmciler değil, bütün Van halkı kazanacaktır. Van halkı dört gözle sınır kapılarının açılmasını bekliyor." ifadelerini kullandı.

Yüksel, "Cumhurbaşkanımızın sınır kapısının açılması ile ilgili vermiş olduğu talimat bizi çok sevindirmiştir. İnşaallah sınır kapısı 17 Mayıs'tan hemen sonra açılır. Cumhurbaşkanımıza ve sınır kapısını açılması için emek harcayan herkese çok teşekkür ediyorum." şeklinde konuştu.

Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Van ESOB) Başkanı İsa Berge

"Van turizm anlamında İran'la entegre olmuş bir şehirdir"

Van'ın ekonomik olarak zor günler geçirdiğini dile getiren Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (Van ESOB) Başkanı İsa Berge, esnaf ve sanatkarın kredilerle ayakta kalma mücadelesi verdiğini söyledi.

Esnaf ve sanatkarların kredilere bağımlı hale geldiğini ifade eden Berge, "Yanı başımızda bulunan sınır kapımızın kapalı olması ister istemez zor günler yaşamamıza neden oluyor. Biz artık İran ile turizm anlamında entegre olmuş bir şehiriz. İran Van için olmazsa olmazdır. Ticaret hacminin çoğunu artık İran'dan alan, ithalat ve ihracatı İran'la yapan bir iliz. " diye konuştu.

Özellikle konaklama tesislerinin, restoran ve kafelerin çok ciddi sıkıntılar yaşadığının farkında olduklarını kaydeden Berge, "Van'da 100'ün üzerinde otel ve konaklama tesisimiz var. Bu anlamda esnafımızın gözü kulağı Kapıköy Sınır Kapısı'nda. Cumhurbaşkanı tarafından 17 Mayıs'tan sonra sınır kapısının açılacağı ile ilgili yapılan açıklama Van'da çifte bayram sevinci yaşatmıştır. İnşaallah Kapıköy Sınır Kapısı 17 Mayıs'tan sonra açılır ve Van, ekonomik anlamda kaybettiği günleri telafi edebilir." diye konuştu.

Esnaf Taner Hancıoğlu

"Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılması memleketimize can suyu gibi gelecek"

Kapıköy Sınır Kapısı'nın açılmasının Van ekonomisi için çok önemli olduğunu dile getiren Esnaf Taner Hancıoğlu, sınır kapısının yaklaşık bir buçuk yıldır kapalı olduğunu hatırlattı.

Hancıoğlu, "Başta oteller olmak üzere turizm sektöründe olan ve bizim gibi gıda hizmetinde olan restoranlar çok ciddi sıkıntılar yaşadık. Bunun yanında pandemiyle beraber iş yerlerimizin kapanması ekonomik sıkıntıları beraberinde getirdi. Büyük bir ekonomik krizle karşı karşıyayız. 17 Mayıs'tan sonra sınır kapısının hemen açılmasını bekliyoruz. Talebimiz sınır kapısının dar bir şekilde değil salgın öncesinde olduğu gibi tam şekilde açılmasıdır. Sınır kapısının açılması memleketimiz için çok iyi olacak, esnafımıza can suyu gibi gelecek." dedi. (İLKHA)