Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, "Önümüzdeki yıllarda da maalesef sıcaklık artışında, yeni rekorlar bekleniyor." dedi.

Bakan Pakdemirli, çevrimiçi olarak düzenlenen toplantıda Tarım Orman İl Müdürleri ve Orman Bölge Müdürleri ile bir araya gelerek geçen yıla ait performansları değerlendirdi.

Toplantıda yaptığı konuşmada pandeminin halen dünya gündeminin ilk sıralarında yer aldığını ve geçen yıl tarım ve gıdanın, bu süreçten en fazla etkilenen sektörlerden biri olduğunu belirten Bakan Pakdemirli, iklim değişikliğinin etkilerinin de artık yoğun şekilde hissedildiğini belirtti.

Pakdemirli, şöyle devam etti:

"2020 yılı, tüm zamanların en sıcak 3 yılından biri olarak tarihe geçti. Önümüzdeki yıllarda da, maalesef sıcaklık artışında, yeni rekorlar bekleniyor. Ülkemiz, Akdeniz havzasında olması nedeniyle küresel ısınmanın etkilerini yoğun yaşayan ülkelerden birisi. Türkiye'de uzun yıllar sıcaklık ortalaması 13,5 derece iken, geçen yıl 14,9 dereceye yükseldi. Yağış miktarımız da, maalesef her geçen yıl azalıyor. 1 Ekim-30 Eylül arasını kapsayan su yılını baz aldığımızda, Türkiye normal yağışı 574 milimetre iken, 2020'de bu miktar 552 milimetreye geriledi. Ayrıca geçen yıl olduğu gibi, bu yıl da yağışlar halen istenilen seviyede değil. Ekim ayında başlayan, 2021 su yılında da, geçen yıla oranla ülke genelinde yüzde 24'lük bir azalma gerçekleşti. Özellikle Ocak-Mart döneminde, ülke genelinde uzun yıllar ortalamasına göre yüzde 10'luk bir artış olsa da, nisan ayında yağışlar beklentilerimizin bir miktar altında gerçekleşti. Ama bildiğiniz üzere, mayıs ve haziran ayları halk arasında kırkikindi yağışları olarak bilinen yerel sağanak yağışlarının gerçekleştiği aylardır. Umuyorum, beklenen yağışlar tarımsal üretime oldukça olumlu yansıyacak ve inşallah çiftçilerimizin yüzünü güldürecektir. Dolayısıyla, başta su olmak üzere, elimizdeki üretim kaynaklarının verimli kullanımı konusunda, il müdürlüklerimize büyük görevler düşüyor." (İLKHA)