Kamuoyunda tepkiyle karşılanan Emniyet Genel Müdürlüğünün "Ses ve Görüntü kaydı alınması" konulu genelgesine ilişkin açıklamada bulunan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, genelgenin Anayasaya aykırı olmadığını savundu.

Katıldığı bir televizyon programında genelgeyi değerlendiren Soylu, çok tartışılan genelgenin Anayasaya aykırı olmadığını söyledi.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayımlanan genelgenin Anayasa'ya aykırı olmadığını belirten Soylu, "Emniyet Genelgesi Anayasaya aykırı değil. Benim de aklım ermiyor bazen. Ben de bu ülkenin okullarında okudum. Öyle şeyler ortaya koyuyorlar ki… Bize hain diyenler var. Biz bu millet için çalışıyoruz. Milletin evlatlarını kendi evlatlarımız gibi görüyoruz." ifadelerini kullandı.

Soylu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Anayasa'nın 27'nci maddesi çok açık ve nettir. Türkiye'de son yıllarda başka bir gelişme daha var. Her çıkardığımız kanunu, yaptığımız bütün işlemleri Türkiye'de son yıllarda kabul edilen bir unsur üzerinden yapıyoruz. Kişisel verileri koruma kurulu var. Bunun Anayasa'ya aykırı olduğunu iddia eden hukukçular, çıksınlar konuşsunlar. Kesinlikle öyle bir şey söz konusu değil. Emniyet genelgesi Anayasa'ya aykırı değil. Kişinin rızası olmadan bırakın polis memurunu, normal bir vatandaşı bile kamera kaydına alamazsınız."

Genelgenin basın özgürlüğünü engellemediğini vurgulayan Soylu, "Basın özgürlüğünü engellemez. Orada basın özgürlüğüyle ilgili herhangi bir durum söz konusu değildir zaten. Basın çekebilme hakkına sahiptir ve çeker." ifadesini kullandı.

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzasıyla yayımlanan "Ses ve Görüntü kaydı alınması" konulu genelge kamuoyunda tepki çekmişti. (İLKHA)