İnsanların kendi iç alemine yönelmesi gerektiğini belirten Molla Muhammed Özer “İtikâf Sünneti” hakkında tavsiyelerde bulundu.

İTTİHADUL ULEMA Genel Sekreteri Molla Muhammed Özer, zorunlu evde ikame kararının başladığı bu günlerde camilerin açık olduğunu, vakit ve Cuma namazlarının camilerde eda edebileceğini belirtti.

“Toplum artık itikaf sünnetine rağbet ediyor”

Kendisine peygamberlik geldikten sonra Allah Resulü (Sallallahu Aleyhi Vesellem)’in ihya ettiği itikaf sünnetinin önemine dikkat çeken Özer, “Elhamdülillah son yıllarda bu sünneti ihya etme rağbetinin arttığını görüyoruz. Toplum itikaf sünnetine rağbet ediyor. İtikaf, malum olduğu üzere bir kişinin camiye girip “niyet ettim itikafa girmeye” şeklinde niyet getirdikten sonra orada oturması, zikretmesi, Kur’an okuması, namaz kılması başlı başına Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem)’in sünnetini ihya etmesidir. O süre zarfında zorunlu ihtiyaçlar dışında camide kalmak gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

“Itikaf Kur'an'la sabittir”

“İtikafta iken eşlerinize yaklaşmayın” ayeti kerimesinden de itikafın Kur’an’la sabit olduğunun anlaşıldığını ve bununla beraber Efendimizin (Sallallahu Aleyhi Vesellem) her yıl Ramazan ayının son on gününü mutlaka itikafta geçirdiğini söyleyen Özer sözlerini şöyle sürdürdü:

“Resulullah (Sallallahu Aleyhi Vesellem) zaten ramazanda ibadetlerini arttırırdı, ailesini gece namazlarına kaldırırdı, ailesini ve çevresini ibadete teşvik ederdi. Özellikle de son on günde bunu en üst düzeyde itikafla taçlandırırdı. İtikafın son on günde olmasının bir hikmeti de Kadir gecesinin bu son on gündeki tekli gecelerde olmasıdır. İnsanın zamanı ve imkânı olduğu müddetçe itikaf sünnetini ihya etmesi lazım. Yani bir insan benim zamanım yok on gün kalamam diyorsa üç gün kalsın, üç gün kalamıyorsa iki gün kalsın, iki gün kalamıyorsa bir gün kalsın ya da her camiye girişte itikaf niyeti getirsin, o sevaba nail olsun. İtikafta namaz kılma, kuran okuma, dua etme, zikir ve tövbe gibi amellerle uğraşmak lazım”

“İnsanların kendi iç alemlerine yönelmesi gerekiyor”

Coronavirus musibetinin bütün dünyayı sardığı bu günlerde, insanların kendi iç alemine yönelmesi gerektiğini belirten Özer sözlerini şu şekilde noktaladı:

“İtikafta buna bir fırsat olacaktır inşallah. İç dünyamıza yönelerek kendimizi muhasebeye çekmemiz ve tefekkür etmemiz gerekiyor. Yaptığımız hataları düşünüp tövbe ve istiğfar etmemiz gerekiyor. Bu günler bizim için fırsattır. Belki tanıdığımız birçok insan geçen Ramazan’a ulaşırken bu Ramazan’a ulaşamamıştır. Böyle bir fırsatın ve imkânın tekrardan elimize geçeceğine dair hiç birimizin bir garantisi yoktur. Ondan dolayı bu son on günü itikafla geçirmek için azami çaba sarf etmemiz lazım, imkanlarımızı zorlamamız lazım. Kadir gecesine ulaşmak ve bütün günahlarımızdan tövbe etmek için bunu bir fırsat bilerek değerlendirmeliyiz. Rabbim inşallah hepimizi bu fırsatı iyi değerlendirenlerden eylesin.” (İLKHA)