Van İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, kentte yaşayan Suriyeli aileleri genel sağlık taramasından geçirdi.

Suriye'deki iç karışıklık nedeniyle Türkiye'ye gelen ve zor şartlar altında yaşamlarını sürdürmeye çalışan Suriyeli ailelere, Van İl Sağlık Müdürlüğü tarafından evlerinde sağlık taraması yapıldı.

İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri daha önceden tespit edilen Suriyeli ailelerin evlerine giderek, genel sağlık taraması yaptı ve ardından yardıma muhtaç ailelere de gıda yardımında bulundu.

Konuyla ilgili basına açıklamalarda bulunan İl Sağlık Müdürü Ergün Yanmaz, iç karışıklık nedeniyle Suriyeli ailelerin acısını bir nebze dindirmek için genel sağlık taraması yaptıklarını söyledi.

Uzman doktorlar ve yardımcı sağlık personelleri tarafından Van'daki Suriyelere yaşadığı evlerde ziyaretler yapıldığını belirten Yanmaz, 'Geldik, ailemizi yerinde inceledik. Yaşlı teyzemize baktık, hastanemize de götürüp güzel bir şekilde muayene edeceğiz. Doktorlarımız ve 112 ekiplerimizde burada bir değerlendirme yaptı.' dedi.

İslam ülkelerindeki Müslümanların yaşadığı drama dikkat çeken Yanmaz, 'Burada bir kez daha şahit oluyoruz ki, Suriye'de ve İslam coğrafyasının pek çok yerinde Müslümanlara yapılan zulümlerle, onların ne tür zor şartlardaki yaşamlara sürüklendiğini görüyoruz.

Buradaki teyzemize ülkemizde ev sahipliği yapıyoruz, elimizden gelenini de yapacağız. Tespit ettiğimiz göçmen ailelerimizle ilgili acil sağlık hizmetlerinde doktor arkadaşlarımız, yardımcı sağlık personeli arkadaşlarımız burada genel bir fiziki muayene, çocuk ve yetişkinler ile ilgili gurubumuz ve bize eşlik eden diş hekimimiz, ağız-diş sağlık taramasını yapıyor.' diye konuştu.

Kentte yaşayan 2 bin Suriyeli aile var

İl Sağlık Müdürlüğü İnsan Kaynakları Şube Müdürü Şahabettin Işık ise sağlık taramaları hizmetini kentte yaşayan 2 bin Suriyeli aileye uygulamayı hedeflediklerini belirtti.

Sağlık İl Müdürlüğü olarak, kentteki mültecileri sağlık taramasından geçirdiklerini aktaran Işık, 'Şu anda ilimizde yapılan araştırmalara göre 2 bine yakın Suriyeli yaşıyor. Tabi bu Türkiye genelinde daha fazladır. Ülkemizde de 3 milyona yakın Suriyeli vardır.

Sağlık Bakanlığı tarafından, Türkiye'de ve ilimizde yaşayan tüm Suriyeler birinci, ikinci ve üçüncü basamaktaki tüm sağlık hizmetlerinden ücretsiz faydalanabiliyorlar. Mülteci sorunu hakikaten dünyanın bir sorunu haline geldi. Bugün Avrupa, Amerika ve Arap devletleri olsun Türkiye'nin mültecilere açtığı kucağı hiçbir ülke açmamıştır.

Avrupa 50 mülteciyi almakta bile zorlanıyor. Bu mültecilere de ciddi tepkiler gösteriyor ve orada zor koşullarda yaşatıyor. Suriyeliler, yaptığımız sağlık taramasından dolayı çok memnundurlar. Kendileri dile getiriyor. Ülkelerinde görmedikleri ilgiyi ve sağlık hizmetini bizim ülkemizde, ilimizde görüyorlar.' şeklinde konuştu.

(Yılmaz Sönmez-İLKHA)