Haber Merkezi
Van İl Sağlık Müdürlüğü ekipleri, karbon monoksit zehirlenmesine karşı vatandaşları Kürtçe ve Türkçe broşürlerle bilgilendirdi.

Van il Sağlık Müdürlüğü, Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürlüğü tarafından ev ev gezerek vatandaşlara karbon monoksit zehirlenmesi ve alınması gereken önlemlere konusunda bilgilendirme yapıtı.

Doğu Anadolu bölgesinde çetin geçen Kış aylarında meydana gelen soba zehirlenmelerine dikkat çekmek için vatandaşlara bilgilendirici broşürler dağıtılarak bir dizi tavsiyede bulunuldu zehirlenmelerin nasıl meydana geldiğini, bundan korunmak için neler yapılması gerektiği anlatıldı.

Kamu Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü İsmail Öner, tarafından yaptığı açıklamada karbon monoksit zehirlenmesi ve alınması gereken önlemlere dikkat çekerek, 'İlimizde bilgisizlik, yanlış kullanım ve ihmal yüzünden can kaybı yaşanıyor.

Bu nedenle İl Sağlık Müdürlüğümüz tarafından çalışanlarımızla ev ziyaretleri yaptık, soba yakan vatandaşlara bilgi verilerek sobadan sızan karbon monoksit gazı ve zehirlenmelere karşı tedbirli olunması gerektiği yönünde bilgiler verildi.

Özelikle soba sayısı diğer bölgelere oranla Van'da fazla, Van ilimizde birçok vatandaşımız özellikle sobadan sızan karbon monoksit gazı ile zehirlenmekte olduğunu belirtti.
Öner, Karbon monoksit zehirlenmelerine karşı Türkçe ve Kürtçe olarak bilgilendirme yapılarak zehirlenen kişilerin mutlaka hastanede tedavi edilmesi gerektiğini söylendi.

Bu nedenle ortaya çıkabilecek zehirlenmelere karşı 114 UZEM - Ulusal Zehir Danışma Merkezi veya acil sağlık sorunlarında 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak yardım istenmelidir dedi.