İmam hatip okulları açıldığı 1950 yılından günümüze kadar birçok değişikliğe uğradı. İmam hatip öğrencileri, özellikle 28 Şubat sürecinde üniversite sınavlarındaki katsayı uygulaması ile mezunların kendi alanları dışında üniversiteye girmesinin engellenmesi gibi hukuksuzluklar yaşadı.

Yaşanan değişimi değerlendiren eski ve yeni mezun imam hatip öğrencileri, bir imam hatipli olmanın kendileri için gurur kaynağı olduğunu söyledi.

Van'da 1968 yılında kurulan ilk İmam Hatip Lisesi talebelerinden olan 1977 mezunu Fikret Koç, o dönemde birçok zorluk yaşadıklarını söyledi.

Koç, 'Tabiî ki o dönemlerde imam hatip olmadığı için ilk olarak İkinisan İlköğretim Okulu'nun bir sınıfında eğitim gördük. Bir yıl sonra ise Ticaret Lisesi'nde bir sınıfta 6-7 yıl okuyarak mezun olduk. Tabi bu son kurulan İmam Hatip Liseleri bizlere nasip olmadı. Biz o dönemde çok sıkıntı çektik. Bizler hem öğretmen bazında, hem de eğitim-öğretim bazında çok sıkıntılar çektik. Fahri bir müdürle biz okulu bitirdik.' diye konuştu.

'ÖĞRETMENLER İMAM HATİP LİSELERİNE GELMEK İSTEMİYORLARDI'

İmam Hatip Liselerin kurulduğu ilk yıllarda öğretmenlerin İmam Hatip Liselerine karşı olduğunu ve orada görev yapmak istemediklerine dikkat çeken Koç, '1976-1977 yılında İmam Hatip Lisesi'nden mezun oldum. 1977'de siyasi ortamlarda yetiştik. Herkes 45 günde öğretmen olurken, biz 5 yılda okulumuzu bitirdik ve öğretmen olduk. Ben öğretmenliği bıraktım şu an karayollarında çalışmaktayım. O dönemde öğretmenler imam hatibe gelmek istemiyorlardı ve imam hatibe karşıydılar. Bizden sonra öğretmenler çoğaldı, hızlı eğitim meselesi gündeme geldi. O dönemde okullarımızda eğitim yoktu.' şeklinde konuştu.

'İMAM HATİPLİ OLMAK AYRICALIKTIR'

İmam hatip okullarının son mezunlarından Zafer Kıran ise imam hatip liselerin şimdiki imkanı değerlendirerek şu ifadeleri kullandı; 'Ben 2016 mezunuyum. Eskisine göre şimdiki imkanlar daha iyi, eskiden okumak daha zordu. Önceleri kat sayı söz konusuydu şu an onların kalkmasıyla okumak daha rahat bir hale geldi. Her şey eskisinden daha güzel, imam hatipli olmak gerçekten ayrıcalıktır. Şuan daha güzel imkanlar dahilinde okuyoruz.' ifadelerini kullandı.

Son yıllarda İmam Hatip Liselerinin imkanının diğer liselere oranla daha cazip olduğuna dikkat çeken Yusuf Yılmaz da öğrencilere imam hatip okullarını tercih etmelerini tavsiye etti. (Yılmaz Sönmez- İLKHA)