Kentte faaliyet gösteren yerel ve ulusal basın mensubuyla bir araya gelen Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali İhsan Körpeş, insanlara afetler konusunda temel eğitimin verilmesi gerektiğini belirtti.

Van İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali İhsan Körpeş, kentte faaliyet gösteren asın mensuplarıyla bir araya geldi.

Kurumun çalışmaları hakkında bilgi veren Körpeş, AFAD teşkilatının sadece müdahale aşamasında değerlendirilmemesi gerektiğini, afet öncesi ve sonrasında da önemli bir rol oynadığını belirtti.

AFAD teşkilatının, afet yönetimi konusunda yetkin olduğunu ifade eden Körpeş "Afet yönetimi zor bir iştir. Herhangi bir kurumda normal bir yönetim sergileyebilirsiniz ama kaotik bir ortamda bu yöntemi sergilemek bu kadar kolay olmayabiliyor. Çünkü beklentiler çok faklı oluyor, insanlar normal davranış şekillerini afet sırasında sergileyemiyorlar. Bu da gayet doğaldır. Depremde kişinin en yakını enkaz altında kalmışsa bu kişiden normal bir tavır sergilemesini beklemek mümkün değildir. Afet yönetimi zor ama imkânsız değildir. Afet yönetimi düzgün bir şekilde yapmak istiyorsak ilk etapta tatbikatlar yapmamız gerekiyor." dedi.

"Van'daki STK'lardan gönüllü ekipler kuracağız"

Van'da AFAD ekiplerine sivil toplum kuruluşu desteğinin olmadığını, önümüzdeki süreçte STK'larla bir araya geleceklerini dile getiren Körpeş, şunları söyledi:

"Van'da, Türkiye afet müdahale planı çerçevesindeki arama kurtarma çalışma grubundaki sivil toplum kuruluşu desteği yok. Bununla alakalı bir çalışma başlattık. Bunun için sivil toplum kuruluşlarıyla konuştuk. Bu çalışmalar kapsamında 13 sivil toplum kuruluşuna ulaştık. Bu hafta itibariyle ilk eğitimlerimizi de verdik. 27 kişiye verilen eğitimlerimiz çok verimli oldu. Bizler eğitimlerimiz kapsamında bu sayıyı artıracağız. Bu yıl içerisinde STK'larımızla eğitimlerimizi tamamlayacağız. 2022 yılının başında 13 STK'mız bizimle akredite olacak ve 20 kişilik ekipleriyle 260 kişilik bir grubu, arama kurtarma faaliyetlerinde kullanabilir olacağız. Bu sayı dalga dalga büyüyecektir."

"e-Devlet üzerinden AFAD gönüllülük sistemine başvurular yapılabilir."

AFAD Gönüllülük Projesi'ne ilişkin bilgiler veren Körpeş, "AFAD gönüllüsü, tamamıyla kendi isteği doğrultusunda, dayanışma ve yardımlaşma amacıyla bireysel çıkarlarını gözetmeksizin hiçbir maddi beklentisi olmadan sadece topluma faydalı olmak arzusuyla fiziksel gücünü, zamanını, bilgi birikimini, yeteneğini ve deneyimini kullanarak afet ve acil durum öncesinde, sırasında ve sonrasında toplum hizmeti çalışmalarına katkı sağlayan kişilerdir. AFAD gönüllülük sistemine başvurular e-Devlet üzerinden alınmaktadır. Başvuru yapan kişiler SMS ve e-mail yoluyla portala (https://gonullu.afad.gov.tr) yönlendirileceklerdir. Gönüllü adayları, gönüllülük sistemi kapsamındaki eğitim, faaliyet ve görevleri gönüllülük portalı üzerinden takip edebilecektir." şeklinde konuştu.

Programa katılan gazeteciler de e-Devlet üzerinden AFAD Gönüllülük Projesine başvuruda bulundu.