Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), Mars'ta keşif yapmak üzere gönderilen "Perseverance" adlı keşif aracının Mars'a iniş görüntülerini yayınladı.

NASA, Mars'taki yaşam izlerini araştırmak ve Mars'a insanlı yolculuğun yollarını araştırmak için 30 Temmuz 2020'de ABD'nin Florida eyaletindeki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri İstasyonu'ndan uzay aracı Perseverance'yi uzaya fırlatmıştı.

Perseverance, 30 Haziran 2020'de Florida'daki platformdan fırlatıldıktan sonra yaklaşık 7 aylık ve 470 milyon kilometrelik yolculuğun ardından 20 Şubat'ta Mars yüzeyine inmeyi başarmıştı.

Perseverance, "Merhaba Dünya, sonsuz evime ilk bakışım" mesajı ile çektiği ilk görüntüyü Dünya'ya yollamıştı.

video

Perseverance için özel açılan Twtiter hesabından, Mars yüzeyine inişin 3 farklı kamera açısından görüntüleri paylaşıldı.

Mars atmosferine giren aracın hızını alçaltmak için paraşütünün açılması ile başlayan videoda, aşağıyı gösteren kamera açısında bir süre gökyüzünde süzülen Perseverance'in yüzeye temas anının kaydedildiği görülüyor.

Perseverance, Mars'ta 3,5 milyar yıl önce eski bir göl olduğu düşünülen ve Jezerk Krateri adı verilen bölgeye iniş yaptı. NASA paylaşımında, "Biraz sallanma, biraz motor kısma ve yere hafif bir iniş" ifadeleri kullanıldı.

Perseverance'in 1 Mars yılı (Yaklaşık 1 Dünya yılı) boyunca toplayacağı 500 gram kaya ve toprak örneğini Dünya'ya getirmesi planlanıyor.

Perseverance'in ayrıca görev süresi boyunca karbondioksit açısından zengin Mars atmosferinde gelecekteki astronotlar için oksijen üretilmesi üzerine bir deney yapması bekleniyor. (İLKHA)