Sedat Karatay /Van Olay
İmam Hatip Mehmet Salih Yücel Mübarek üç ayların verimli bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini ve Müslümanlar için bir fırsat olduğunu Gazetemiz muhabirine anlattı.
Mehmet Salih Yücel gazetemize verdiği röportajda, Üç ayların insanlar için bir fırsat olduğunu ve bunu iyi bir şekilde değerlendirerek Kuran-ı Kerimin bizden istediği takvayı elde etmemiz gerektiğine vurgu yaptı.
Yücel konuşmasına ayetle ile başlayarak, “Allah-u Teala Ayette şöyle buyurmaktadır. Şüphesiz Allah gökleri ve yeri yarattığı günkü yazısında Allah katında ayların sayısı 12’dir. Bunlardan dört tanesi haram aylardır. Bu haram aylar Zilkade Zilhicce Muharrem ve Recep aylarıdır. Üç aylar ise Recep Şaban Ramazan aylarıdır. Şüphesiz Recep ayıda haram olan aylardan bir tanesidir. Diğer üç ay üst üste gelirken Recep ayı ayrı bir zaman diliminde gelmektedir. Ve şimdi üç aylar olan Recep Şaban ve Ramazana girmiş bulunmaktayız. Bu üç ayda Peygamber efendimizin ifadesiyle Allah’ım Recebi ve Şabanı bize mübarek eyle ve bizleri ramazan ayına kavuştur diye Peygamber efendimiz dua etmektedir.” İfadelerini kullandı.

“ÜÇ AYLAR ALLAH’IN BİZLERE AÇMIŞ OLDUĞU BİR KREDİDİR”




Yücel konuşmasının devamında Allah’ın üç ayları Müslümanlar için açtığı bir kredi olarak niteleyerek, “Üç aylar Allah’ın bizlere açmış olduğu bir kredidir. Bizimde Allah’ın değer verdiği bu üç ayların bize fırsat olarak sunmuş olduğu bu zaman dilimini ümmet olarak Müslüman olarak iyi değerlendirmemiz lazım. Recep ve Şaban aylarında 12 ayın sultanı olan Ramazana ciddi bir şekilde hazırlık yapılması gerekmektedir. Yani bu üç ay Allah’ın ümmete bahşetmiş olduğu bir ikramıdır. Şöyle diyebiliriz bu üç ay Allah’ın bizlere açmış olduğu ilahi bir mekteptir. İlahi bir fırsatlar ayıdır. Öyleyse bu fırsatlar ayını iyi değerlendirmeliyiz ve iyi fırsatlara dönüştürmeliyiz. Dünyamızı ve ahiretimizi kurtaracak olan güzel ameller ile süsleyerek ve en nihayetinde de Kuranı kerimin bizden istemiş olduğu takvaya da bizleri ulaştıracaktır.” Dedi.
“BU AYLARDA İBADETLERİMİZİ ÇOĞALTMALIYIZ”
İmam Hatip Mehmet Salih Yücel, “Peygamber efendimiz bu üç aylar girdiği zaman Recep Şaban ve Ramazanda hasetten çok daha fazla ibadet ettiğinizi oruç tuttuğunu hayır ve hasenetler yaptığı sahabeler tarafından bizlere rivayet edilmektedir. Öyleyse bizde peygamber efendimiz gibi bu üç ayları güzel değerlendirmeliyiz. Fakat şunu da bilmeliyiz ki Ramazan ayına hasetten bir aylık bir oruç vardır. Ama Recep Şaban Ramazana göre bu aylara özel bir ibadet şekli yoktur. İbadet dediğimizde aklımıza sadece Namaz ve Oruç gelmesin. Allah’ın rızasına uygun olan her fiil ve davranış ibadettir. Öyleyse bu aylarda peygamber efendimiz ibadetleri çoğaltmış Bizimde çoğaltmamız lazım.” Şeklinde konuştu.
“MUTLAKA NEFİS MUHASEBESİ YAPMALIYIZ”
Yücel açıklamalarını şu şekilde sürdürdü, Bu üç ay içerisinde maneviyatımızı güçlendirmek adına ciddi bir nefis muhasebesi yapmak zorundayız. Özümüze dönek için aslımızı bulabilmek için ölümden sonra rahat edebilmek için Dünyada rahat yaşayabilmek için bu modernizmin fırsat vermediği nefis muhasebesini mutlaka yapmalıyız. Şimdiye kadar ne yaptım ne yapmadım. İyiliklerim mi çok kötülüklerim mi çok, günahlarım mı çok sevaplarım mı çok diye bir nefis muhasebesine girmeliyiz. Nafile oruçlarımızı tutabiliriz. Kuranı kerimi anlama noktasında bir çaba gayret sarf edebiliriz. Maddi ve manevi hayır ve hasenetlerimiz çoğaltarak Ahlakımızı ve Müslümanlığımızı güzelleştirebiliriz. Bunun gibi aklımıza gelebilecek ne kadar güzellik varsa dinin teşvik ettiği güzellikleri yaparak çoğaltarak maneviyatımızı güçlendirebiliriz. Kalbimize ve ruhumuza gıdaları verebiliriz. Ve böylece Kuran-ı Keriminde bizlerden istediği takvaya ulaşırsak işte o zaman güzel ve ahlaklı bir Müslüman olma şansını elde edebiliriz.
“DÜNYADAKİ HER ŞEY BİZE EMANETTİR”
Mehmet Salih Yücel son olarak, “Şunu söyleyebilirim, Bu dünyaya eğlenmeye gülmeye nefsimizin arzuladığı şekilde yaşamaya gelmedik. Bize verilen her şey emanettir. Zaman, can, mal, evlat ve makam mevkiler hepsi birer emanettir. Zamanı ne kadar iyi değerlendirirsek bizim açımızdan o kadar iyi olacaktır. İşte üç aylar bize bu nefis muhasebesi başta olmak üzere birçok fırsatı tanır. Zira öteki dünya insanların zamanını kötüye kullandıktan dolayı pişman kimseler ile doludur. Pişman olmak istemiyorsak üç ayları fırsata çevirerek günahlarımızı değil sevaplarımızı çoğaltmalıyız. Sevaplarımızı çoğaltırsak dünya ve ahiretin saadetine ulaşmış oluruz. Allah Recep ve Şabanı bizlere mübarek eyleyip Ramazana kavuşmayı nasip etsin.” ifadelerini kullandı.