Statüleri veya önemleri nedeniyle ayrıcalıklara sahip olan ve diğer insanlardan ayrılan ve önem arz eden kişileri tanımlamak için kullanılır.

VIP, önemleri ve statüleri sebebi ile ayrıcalıklara sahip olan demektir. Bu terim ayrıcalıklı bireylerin diğer insanlardan ayrılması için kullanılır. Ayrıca önem arz eden kişileri tanımlamak için de tercih edilir.

VIP, farklı sektörlerde lüks, özel müşteri gibi anlamlarda kullanılan bir kelimedir. Daha çok özel hizmetler alan müşteriler için kullanılan bir hizmet türü olarak bilinir. Kelime açılımı ve anlamı itibari ile pek çok alanda marka ismi olarak da geçer.

Başına VIP kelimesini alan hizmet kolları, hitap ettiği müşteri kitlesini bu şekilde tanımlamaktadır. VIP olmak için gerekli şartlar farklılık gösterebilir. Örneğin; VIP Araç özel araç, VIP yolcu özel yolcu olarak tanımlanabilir.

VIP kelimesi, Türkçede aktif olarak kullanılan elit sözcüğüne benzetilebilir. Bir ünlü, devletin önemli mevkilerindeki kişiler, değerli davetliler ve önemli kişilere herhangi bir nedenden dolayı yapılan özel muamele veya sunulan ayrıcalıklara VIP denilir.

VIP olan kişilere normalin dışında konfor servisi sunulur veya normal kişilerin elde edemeyeceği imtiyazlar tanınır. (İLKHA)