​Van'da yasa dışı avlanmaya ve balon balığı satışlarına karşı denetimler sıklaştı. Van'da geçen günlerde bir balıkçı balon balığını kaya balığı zannederek yemiş ve hayatını kaybetmişti.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ekipleri, il genelinde faaliyet gösteren balıkçı ve balık depolarında denetimler gerçekleştirmeye devam ediyor.

Yapılan denetimlerde başta balon balığı olmak üzere, yasa dışı avlanmış ve boy standartlarına uymayan balıklara el konulup imha işlemi uygulanıyor.

video

Yapılan denetime katılan Van Tarım ve Orman İl Müdür Yardımcısı Neşe Uğurlu Çabuker, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, yapılan denetimlerde balık boylarının ve tazelik kaidelerine dikkat edildiğine vurgu yaparak, standartlara uymayan ve yasal mevzuata ters düşen balıklara el konulduğu ve imha edildiğini belirtti.

Balon balığının Van Gölü'nde yaşayamayacağını ve bu balığın yasal olmayan yollardan Van'a getirilerek bir kişini ölümüne sebebiyet verdiğini söyledi.

"Sıkı denetimler başlattık"

Çabuker, açıklamasında, "Tarım İl Müdürlüğü olarak belediye, zabıta ve emniyet ekiplerimizle beraber komisyon olarak balıkçılarımızı ziyaret ediyoruz. Bu ziyaretlerimizde tazelik ve boy ebat kriterlerine bakıyoruz. Karadeniz Bölgesinde hamsilerin boylarının küçüldüğü ile ilgili haberler gelmektedir. Bundan dolayı bizler de denetimlerimizi sıklaştırarak uygunsuz olanlara yasal işlem yapıyoruz. Uygun olan yerlere de teşekkür ediyoruz" dedi.

"Van Gölü'nde Balon Balığı bulunmamaktadır"

Geçen günlerde balon balığı yiyerek zehirlenen ve daha sonra hayatını kaybeden bir vatandaşla ilgili duruma değinen Çabuker, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Balon balığı ile ilgili son günlerde Van'da bir ölüm gerçekleşmesi sebebi ile balıkçılarımızın şikayetleri var. Van Gölü'nde balon balığı bulunmamaktadır. Bu balık yasal olmayan yollardan gelmektedir. Kızıldeniz ve Akdeniz sularında bulunan bir balık çeşididir. Buralardan yasal olmayan yollardan gelerek zarar vermiştir. Balon balığı çok zehirli bir balık ve yenilmesi mevzuata göre yasak olan bir balık. 5996 sayılı kanun da buna çok açık bir yer vermiştir"

Çabuker, "Bu günkü denetimlerimizde bir işletmede istavrit balığı ile ilgili bir sıkıntı yaşadık. Yasal işlemimizi yaptık. Ürünlere el koyduk. Bu balıkları imha edeceğiz. Bin 250 kilogram üründen 225 kilogram ürünün ebatının standartlara uymadığını tespit ettik. Yaptığımız denetimlerde tazelik, boy, ebat kontrollerinin yanında balık çeşitlerine de bakarak Balon balığının olup olmadığına da bakıyoruz" şeklinde konuştu.

Yapılan denetime İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Neşe Uğurlu Çabuker'in yanı sıra İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Muhammet Demir, İpekyolu Belediyesi Zabıta ekibi ve emniyet mensupları katıldı. (İLKHA)