​Türkiye ve dünya gündeminin öne çıkan başlıklarını değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, iç gündemde SMA hastaları ve enflasyonu konuşurken, dış gündem için de Mali’deki katliam ve Trump için yakalama kararını değerlendirdi.

HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, yaptığı açıklamada; SMA hastalarının tedavileri, enflasyon, kamu zamları ve memur maaş artışı, Mali saldırısı ve Trump hakkında çıkarılan yakalama kararı gibi konuları değerlendirdi.

SMA hastalarının tedavileri devlet tarafından yapılmalıdır

SMA hastalarının yaşadığı sorunlara dikkat çeken Sağlam, Spinal Musküler Atrofi olarak adlandırılan SMA hastalığının, kasların hareket kabiliyetlerini kısıtlayan, çok sık rastlanmayan genetik geçişli bir hastalık olduğunu hatırlattı.

Hastalığın tedavisi için henüz kesin sonuçların alınamamış olması hasta yakınlarının yüreğini sızlattığını ifade eden Sağlam, "Nadir gözlenen bir hastalık olması nedeniyle, ilaç firmaları deneme sürecindeki masraflarını sınırlı sayıdaki hastadan tedarik etmeye çalışmaktadırlar. Bu astronomik tedavi rakamlarının SGK tarafından karşılanmaması, ayrıca ilaçların kalp ve karaciğer üzerindeki yan etkilerinin bilinmemesi, büyük bir belirsizlik ve çaresizlik hissi oluşturmaktadır." dedi.

"SMA hastalığı ve tedavisi ile ilgili gerekirse yeni bir bilim kurulu oluşturulmalıdır"

Sağlık Bakanlığının bu konuya el atması çağrısında bulunan Sağlam, "Yabancı firmalar tarafından ticari amaçlı piyasaya sürülen ve milyon dolarlarla ifade edilen bu ilaç bedelleri, hasta yakınlarının üstesinden gelemeyecekleri bir külfettir. Öncelikle bu hastaların tedavilerine yönelik belirsizliği bitirecek araştırma ve geliştirme çalışmalarına ağırlık verilmelidir. SMA hastalığı ve tedavisi ile ilgili gerekirse yeni bir bilim kurulu oluşturulmalıdır. Bununla birlikte bu hastaların tedavi masraflarının SGK tarafından karşılanması, sosyal devlet olmanın bir gereğidir. Sağlık bakanlığı bu konuya ivedilikle el atmalıdır." ifadelerini kullandı.

Enflasyon, kamu zamları ve memur maaş artışı

Son zamanlarda artan zamlara değinen Sağlam, "2020'yi hedeflenenin iki katı olan yüzde 14,6'lık bir enflasyon ile tamamladık. Bu rakamın ortaya çıkmasında yüzde 21 civarındaki gıda enflasyonu belirleyici olmuştur. Özellikle dar gelirli vatandaşlar için gıda enflasyonundaki bu yükselme, ağır bir dengesizliğe ve refah kaybına yol açmıştır. Yılın daha ilk gününde elektrik, doğalgaz ve köprü geçiş ücretlerine yapılan zamlar daha şimdiden asgari ücretteki iyileştirmeyi eritmiştir. Elektrik ve doğalgaza son üç yılda yapılan zamlar enflasyonla orantılı olmadığı için hem dar gelirlilere hem de sanayi ve üretime ağır bir darbe vurmuştur." dedi.

"Hayat pahalılığı vatandaşın hayatını çekilmez hale getirmiştir"

Ekonomide bozulan dengeye dikkatleri çeken Sağlam, "Hayat pahalılığı vatandaşın hayatını çekilmez hale getirmiştir. Ekonomide bozulan dengelerin tamiri için zemin, uygun hale getirilmelidir. Refah kaybına uğrayan kesimlerin sorunları çözülmelidir. Son dönemde oluşan olumlu hava ve pozitif beklentilerin altı doldurulmalı, ekonomiyi faiz ve döviz sarmalından kurtaracak adımlar atılmalıdır. Memur ve emekli aylıkları için ön görülen maaş artış oranı için 2020'de gerçekleşen gıda enflasyonu baz alınmalı, zamların altında ezilmelerine müsaade edilmemelidir." ifadelerine yer verdi.

video

Mali saldırısı

Fransa’nın Mali’de gerçekleştirdiği saldırıya değinen Sağlam, Mali’de Mopti bölgesindeki Bounti köyüne düzenlenen hava saldırısında yerel kaynaklara dayanarak verilen bilgilere göre en az yüz sivilin katledildiğinin iddia edildiğini hatırlattı

Sağlam, "Fransa, saldırının silahlı grupları hedef aldığını iddia etse de katledilenlerin tamamının sivil olduğu ve aralarında çocukların da bulunduğu yerel kaynaklarca açıklanmıştır. 2014’ten bu yana silahlı grupları bahane eden Fransa, Barkhane operasyonu adı altında sivilleri katletmeye devam etmektedir. Afrika’nın Sahel bölgesi ülkelerindeki altın ve uranyum kaynaklarını geçmişte olduğu gibi bugün de sömürmeye devam eden Fransa, yerel işbirlikçileri sayesinde bölgenin ekonomik ve siyasi istikrarına darbe vurmaktadır." dedi.

"İnsanlık suçu işleyen Fransa’nın uluslararası hukuk nezdinde mahkûm edilmesi sağlanmalı"

Bölgede kaosun bitirilmesi için Fransa’nın ellerini çekmesi çağrısında bulunan Sağlam, "İç çatışmalar ve siyasi istikrarsızlık sebebiyle dünyanın en fakir bölgelerinden olan Mali ve diğer Sahel ülkelerinde sömürüyle birlikte farklı etnik ve dini gruplar birbirlerine karşı kışkırtılmakta, her yıl binlerce insan etnik ve dini gruplar arasındaki çatışmalarda yaşamını yitirmektedir. Bölgedeki kaos ve istikrarsızlığın sona ermesi için başta Fransa olmak üzere sömürgeci güçler ellerini çekmeli, ekonomik kaynakların sömürülmesi engellenmelidir. Son saldırı ile bir kez daha insanlık suçu işleyen Fransa’nın uluslararası hukuk nezdinde mahkûm edilmesi sağlanmalıdır." diye kaydetti.

Trump hakkında çıkarılan yakalama kararı

Trump hakkında çıkarılan yakalama kararını değerlendiren Sağlam, "Irak Rusafa Soruşturma Mahkemesi tarafından Donald Trump hakkında, Kasım Süleymani ve beraberindekilerin öldürülmesi gerekçesiyle yakalama kararı çıkarıldı. İslam ülkelerinde gerçekleştirdikleri işgal ve müdahalelerle milyonlarca sivili katleden, kaynaklarını sömüren, istikrara engel olan ABD başkanı hakkında sembolik de olsa bu kararın alınması önemlidir. Başta Irak olmak üzere ABD tarafından işgal ve yıkıma maruz kalan tüm ülkeler, ABD’nin askeri ve siyasi yönden tasfiyesi için uğraş vermelidir. Söz konusu ülkeler gerçek bir irade ortaya koyarak katliam ve sömürünün alt yapısını oluşturan işgalci gücün askeri üslerini ivedilikle kapatmalıdırlar. Aksi takdirde verilen kararların caydırıcı bir boyutu ve somut bir sonucu olmayacaktır." değerlendirmesinde bulundu. (İLKHA)