Asparagas kelimesinin hem sebze hem de bir süs bitkisi olma özelliğini taşıyan İngilizcede kuşkonmaz anlamına gelen “asparagus” kelimesinden geldiği söylenir.

Kelime, İngilizce asparagus "kuşkonmaz" sözcüğünden alıntıdır. İngilizce sözcük Latince aynı anlama gelen asparagus sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Eski Yunanca aynı anlama gelen aspháragos sözcüğünden alıntıdır.

Asparagas, gerçek olmayan, masa başında uydurulan, yalan haber, uydurma haber demektir. Asparagas haber, uydurulmuş haber. (Doğru olmayan, yalan haber.) anlamındadır.

(Basında) asparagas, gerçek olmayan, masa başında uydurulan, yalan haber, uydurma haber demektir. Hiçbir gerçekliği olmayan kişilerin veya firmaların rant sağlamak amacıyla uydurduğu ve gerçekmiş gibi gösterilen sahte haberlerdir.

"gazetecilikte uydurma haber" [ "... ben resme bakar, bir güzel olay yazarım" diyen gazetecilerin bulunduğu ve buna da "Asparagas" adı verildiği de belirtilir.

Asparagas kelimesinin kökeni ve anlamı

Asparagas kelimesinin İngilizce kuşkonmaz anlamına gelen Asparagus kelimesinden geldiği belirtilse de kelimenin kökeni 1963’te Hürriyet Gazetesi’nde yayımlanan uydurma habere dayandığı da söylenir.

Bu görüşü savunanlara göre kelimenin taşıdığı “uydurma haber” anlamının kökeni, Hürriyet Gazetesinde Yurdaer Acar ve Yener Tuğrul’un “Amerikalı kız Türk sevgilisiyle bir gecekonduda yaşıyor” başlığıyla 1963 yılında yayımladığı bir habere dayanır.

Hürriyet Gazetesinin yayımladığı haberin uydurma olduğunun ortaya çıkmasının ardından haberin içerdiği fotoğrafta yazan “azparagas” ifadesinin “yalan / uydurma haber”ler için kullanımı sonucu “asparagas” kelimesi yaygınlaşmıştır.

Haberdeki fotoğrafta yer alan kulübenin girişinde yazan “azparagas” kelimesinin ne anlama geldiği tespit edilememekle birlikte, anlamı olmayan, uydurma bir kelime olduğu düşünülmektedir. (İLKHA)