Hür Dava Partisi (HÜDA PAR) Van İl Başkanlığı, KOSGEB tarafından KOBİ'lere verilen 50 bin TL'lik faizsiz krediye yönelik bir açıklama yaparak, verilen kredi desteğin tüm esnafa verilmesi çağrısında bulundu.

HÜDA PAR Van İl Başkanlığı, KOSGEB tarafından esnafa verilecek olan 50 bin TL'lik desteğin kentte sadece 120 kişiye verilmesine tepki göstererek, verilen destekten tüm esnafın faydalanması gerektiği bildirildi.

Son zamanlarda bölge esnafının yaşadığı sıkıntıların hatırlatıldığı açıklamada, şu ifadeler kullanıldı;

'Ülkemizde, yakın coğrafyamızda ve dünyada son dönemde yaşanan olaylar, iç ve dış kaynaklı gelişmeler nedeniyle sıkıntı yaşayan esnaflarımıza yönelik olarak ekonomik canlanmanın sağlanabilmesi amacıyla 'İşletme Sermayesi Kredi Faiz Desteği' uygulaması kapsamında esnaflarımıza 50 bin TL ye kadar faizsiz kredi sağlanacağı yönünde Hükümet tarafından açıklama yapılmıştır. Bunun yasal şartları da oluşturularak uygulamaya geçilmişti. Çok olumlu bulduğumuz bu çalışma maalesef uygulama aşamasında esnafı hayal kırıklığına uğratmıştır. Zira sadece Van ilinde yaklaşık 2 bin 800 civarında resmi başvuru yapılmış, bine yakın esnafta günlerce kuyruklarda beklemesine rağmen başvuru dahi yapamamıştır.' denildi.

Van'da yalnızca 120 kişiye hak tanındığı ve geri kalan kesimin bu fırsattan yararlanmadığının ifade edildiği açıklamanın devamında ise 'Bu kredinin her esnafa verileceği yönünde, esnaf bu kadar umutlandırılıp, heyecan oluşturup esnafı günlerce kuyruklarda beklettikten sonra, ayrılan fonun miktarı gerekçe gösterilerek sadece 120 esnafa bu kredinin kullandırılacak olması tam anlamıyla bir fiyaskodur. Basın önünde farklı, uygulamada farklı konuşmak etik değildir. İşin bir diğer vahim yönü ise bu 120 esnafın hangi kriterlere göre belirlendiği de kamuoyu ile paylaşılmamıştır. Hiçbir şekilde esnafın mağdur edilmesine, bu mağduriyet üzerinden siyasi rant elde edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Bu şeffaf ve adil olmayan durum için de yetkililerden tüm esnaflarımız adına açıklama beklemekteyiz. Yetkililerden beklentimiz, Esnafımız gerçekten çok mağdur olduğundan, basına açıklandığı gibi şartları taşıyan her esnafa bu kredinin verilmesi noktasında derhal çalışma yapılmasıdır.' ifadeleri kullanıldı.

Van Olay Gazetesi/Haber Merkezi