VAN - 1. Van Ulusal Aşçılar ve Pastacılar yarışmasında, kente has yemek sergileyerek, 4 altın madalya kazanarak adından söz ettiren Sinan Karataş, Van yöresine ait yemekleri gün yüzüne çıkarıyor.

Vanlı aşçı Tüm Aşçılar ve Pastacılar Konfederasyonu (TAŞPAKON) tarafından, Türkiye 1. Van Ulusal Aşçılar ve Pastacılar Şampiyonasından 4 kategoriden girdiği yemek yarışmada 4 altın madalya kazanarak büyük başarı elde etti.

Hünerleriyle Van yöresine ait yemekleri gün yüzüne çıkaran Karataş, kendisi için iş yerinde düzenlenen etkinlikte plaket ile ödüllendirildi.

Hünerlerini anlatan Karataş, iş yerinin mutfak bölümünde Van yöresine ait Gevaş Keledoşu'nun yapılış şeklini anlattı.

Yöresel Van yemeği olan Gevaş Keledoş'unun yapımı hakkında bilgi veren Karataş, Van mutfağının çok zengin bir yemek kültürüne sahip olduğunu söyledi.

Karataş, 'Van'ımızın çok zengin bir mutfağı var. Keledoş'umuzun tanıtımını yaptık. Dünyada sadece Van Gölü'nde yaşayan İnci Kefalimiz var, alabalık çeşitlerimiz var. Bu anlamda çok zengin bir yemek kültürüne sahibiz.' dedi.

10-13 Kasım tarihleri arasında düzenlenen yemek yarışmasında 4 altın madalya kazandığını anımsatan Karataş, 'TAŞPAKON tarafından, 10-13 Kasım tarihlerinde düzenlenen 1'inci Van Ulusal Aşçılar ve Pastacılar Şampiyonası'na katıldık. Doğu Anadolu Pastacılar Federasyonu'na bağlı Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği tarafından düzenlenen yarışmada, 4 kategoride bilim kurulu üyeleri ve jüri başkanlığı tarafından yapılan değerlendirmeye göre, 4 altın madalya ile ödüllendirildim. Doğu Anadolu mutfağı, Van mutfağı, balık kategorisi ve hamur işi kategorilerinden oluşan yarışmada hazırladığımız yemekler, tamamıyla yöresel ve doğal lezzetlerden oluşmaktadır. Hazırladığım yemekler sunum, tat, lezzet, hijyen ve görsellik alanında her biri ayrı ayrı değerlendirilerek, 4 altın madalya almaya hak kazandım. Yemek sevgi ister, emek ister. Bir usta eğer ki yemeği yaparken, yemekle beraber pişmedikçe, o yemeğin ne tadı olur, ne de tuzu olur.' şeklinde konuştu.

'GELENEKSEL KÜRT MUTFAĞI ADI ALTINDA BİR YEMEK KİTABI HAZIRLANDI'

Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyonu tarafından 'Geleneksel Kürt Mutfağı' adında bir yemek kitabı yazıldığını belirten Karataş, 'TAŞPAKON, yöresel kültürümüz olan yemekleri, gün yüzüne çıkarmaya çalışıyor. Atalarımız ve dedelerimizden kalan yemeklerimizi gün yüzüne çıkarmamıza vesile olan bir konfederasyondur. Konfederasyona bağlı bulunan Doğu Anadolu Aşçılar ve Pastacılar Federasyon Başkanımız Sayın Ali Ali Geyik ustamız tarafından 'Geleneksel Kürt Mutfağı' adı altında bir yemek kitabı hazırlamıştır.' dedi.

'VAN KÜLTÜRÜNE AİT YEMEKLERİ GÜN YÜZÜNE ÇIKARMAK İÇİN ELİMİZDEN GELENİNİ YAPMAKTAYIZ'

Van kültürüne ait yemekleri gün yüzüne çıkarmak ve düzenlenen yemek yarışmalarında, tanıtımı yapmak adına çalışma başlattıklarına dikkat çeken Karataş, 'Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği olarak, Van yemeklerini gün yüzüne çıkarmak için elimizden gelenini yapmaktayız. Bu doğrultuda Van'daki mesleki liselerimizde aşçılık ve pastacılık bölümünü okuyan öğrenci arkadaşlarımıza ayda 2 kez seminer veriyoruz. Buna bağlı olarak da uygulamalı dersler vermekteyiz. Önümüzdeki Cuma günü de Malatya'da Doğu Anadolu yemeğini tanıtmak amacıyla 'Ceketine Sahip Çık!' adı altında bir yemek programı düzenlenecektir. Doğu Anadolu yemek kültürünü tanıtmak amacıyla yaklaşık 9 derneğimiz orada bulunacak. Bu vesileyle doğu yemeklerimizi orada tanıtacağız. Ayrıca yaklaşık 15 çeşit Van yemeğini de orada hazırlayıp sunacağız.' ifadelerini kullandı.

Van Aşçılar ve Pastacılar Derneği olarak, tek amaçlarının Van yöresine ait yemekleri tanıtmak olduğunu ifade eden Karataş, bundan sonraki çalışmalarda İl Kültür ve Turizm Müdürü'nün de desteğini talep etti.

Başarılarından dolayı Karataş'ı tebrik eden restorant işletmecisi Gökhan Gündoğdu ise 'Van'ımız adına almış olduğu madalyalar bizim için ayrı bir gurur kaynağıdır. Bu anlamda kendisini tebrik ediyoruz. Başarılılarının devamını diliyoruz ve kendisinden daha büyük başarılar da bekliyoruz. ' dedi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)