Filistin İslami Direniş Hareketi (HAMAS), Abbas Yönetimi’nin siyonist işgal rejimi ile ikili ilişkilerini yeniden başlatma kararına sert tepki gösterdi.

HAMAS'tan yapılan açıklamada, “Filistin Yönetimi, normalleşme kararıyla, ulusal değer ve ilkelerin yanı sıra Filistinli grupların genel sekreterler toplantısında alınan kararları da boşa çıkarıyor.” ifadelerini kullandı.

Yapılan açıklamada, söz konusu kararın, ulusal uzlaşının sağlanması için atılan adımların, Filistin davasının içinde bulunduğu zorluklara karşı koyabilmek amacıyla oluşturulmak istenen tüm ulusal stratejik çabaların ve siyonist işgal rejiminin ilhak planlarını boşa çıkarmak için ortaya konulan gayretlerin baltalanmasını temsil ettiği vurgulandı.

Filistin Yönetimi’nin, daha önce işgal rejimi ile ilişkileri normalleştirme anlaşmaları imzalayan ülkeleri kınadığını ve varılan anlaşmaları reddettiğini hatırlatan HAMAS, aldığı yeni kararla Filistin Yönetimi'nin hem kendisiyle çeliştiğini hem de işbirlikçilerin ekmeğine yağ sürdüğünü kaydetti.

Siyonist işgal rejiminin, işgal ettiği Filistin topraklarından kovulmasının ancak Filistinli grupların tek çatı altında toplanmasıyla mümkün olabileceğine dikkat çeken HAMAS, normalleşme kararından bir an önce geri çekilme çağrısında bulundu.

Diğer taraftan, Filistin Ulusal Kurtuluş Hareketi (Fetih)'in Merkez Komite Üyesi ve Filistin Sivil İşler Genel Kurulu Başkanı Hüseyin eş-Şeyh, Filistin Yönetimi ile işgal rejimi arasındaki ilişkilerin, artık eski haline döndüğünü açıkladı.

Eş-Şeyh sosyal medya platformu Twitter hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “israil’in bizimle imzaladığı anlaşmalara olan bağlılığı konusunda Mahmud Abbas tarafından yapılan temasların ışığında ve israil'in bu taahhüdünü teyit eden resmi yazılı beyan ve sözlü mektuplarına istinaden, israil ile olan ilişkilerin seyri eski haline dönecektir.” ifadelerine yer verdi.

Mahmud Abbas, geçtiğimiz Mayıs ayının 19’unda Filistinlilerin ABD ve siyonist işgal rejimi ile varılan tüm anlaşmalardan çekildiğini duyurmuştu. Abbas, çekilme kararını, işgal rejiminin, Filistin topraklarını ilhak edeceği yönünde yaptığı açıklamalara tepki olarak almıştı.

Konu hakkında yaptığı açıklamada Abbas, "Filistin, Filistin Kurtuluş Örgütü, israil ve ABD ile yapılan güvenlik anlaşması da dahil hiçbir anlaşma ve mutabakata bağlı kalmayacaktır." İfadelerine yer vermişti. (İLKHA)