Van'da bir araya gelen turizm temsilcileri, Kapıköy Sınır Kapısının açılması için gerekli her türlü adımın atılması gerektiğini ifade ettiler.

Toplantıya TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, Van ESOB Başkanı İsa Berge, VANTBO Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Mehmet Emin Tuğrul, Van Terziler Konfeksiyoncular Kunduracılar ve Giyim Sanatkârları Odası Başkanı Çetin Karaduman, VANODER Başkanı Reşat Yeşilağaç, otelciler, acente ve tur yetkilileri katıldı. Protokolün selamlama konuşmalarının ardından katılımcılar sorun ve sıkıntılarını dile getirdi.

Sorun ve önerilerden sonra söz alan, TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, kentin tanıtımıyla ilgili ciddi eksikliklerin yaşandığını kaydederek, “Bizler fuarlara gittiğimizde rakiplerimize nasıl başarı sağladıklarını soruyoruz. Turizm camiası olarak bir fon ayırdıklarını belirterek âtıl durumda olan kamu binasını valilik kanalıyla alıp kiraya verdiklerini ve turizm acentalarına kira getirisi olarak verdiklerini söylediler. Bu durumu biz Van’da beceremedik, çok sıkıntı yaşıyoruz turizm ile ilgili. Bu sıkıntılarla ilgili bugün böyle bir toplantı düzenlemek istedik, önce var olan sorunlar nelerdir, nasıl aşılır bununla ilgili fikir alışverişinde bulunacağız, ardından siyasi, valilik ve yetkili kurumlarla bu durumları konuşacağız. Bu saatten sonra ne yapabiliriz, nasıl yapabiliriz, ne yapmamız gerekiyor bu durumla ilgili konuşmamız gerekiyor. Benim düşüncem burada bir istişare kurulu ayarlayalım bir heyet olsun. Bu heyet önce ilin valisine sonra mevcut iktidarda olan partimizin yöneticilerine, milletvekillerine bütün siyasi partilere gitsin sıkıntı ve dertlerimizi anlatsın, yardım talebinde bulunsun. Turizm işletmelerimizi çok zor şartlar altında kurduk.” dedi.

“İran ve Irak bize yeter”

Kapıköy Gümrük Kapısının bir an önce gerekli pandemi önlemlerinin alınarak açılması gerektiğini söyleyen Özgökçe, şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’de tüm sınır kapıları açık, bu coğrafyanın sınır kapıları neden kapalı? Tüm kapılar kapalı olsa devletimizden Van’a özel gelin kapılarımızı açın demiyoruz. Pozitif bir ayrımcılık istemiyoruz. Sadece tüm ülkede olduğu gibi Van, İran sınır kapılarının açılmasını istiyoruz, bize şu an yapılan muamele zulümdür, başka bir şey değildir. Biz devletten kredi talep etmiyoruz, hibe talep etmiyoruz, Devlet gelip burada fabrika kurup bizleri çalıştırsın demiyoruz, bize bedava para versin istemiyoruz. Sadece gümrük kapılarını Coronavirus tedbirleri kapsamında açsın İran ve Irak bu kente yeter. Sınır kapılarının kapalı kalması akılara ziyandır. Siyasi partilere gidip sorunları söyleyelim bu soruna çözüm getirilmezse onları halka şikâyet edeceğiz. Bir turist bu şehre geldiği zaman esnafa ekmek kapısı oluyor. Turist geldiği zaman sadece turizmci ve otelciler faydalanmıyor, tüm Van esnafı bu durumdan faydalanıyor. Bugünden sonra ne yapabiliriz bunun hesabını yapmamız gerekiyor. Van için birlikte hareket ederek turizm konusunda ileri taşımamız gerekiyor.”

Toplantının ardından oluşturulan bir turizm heyeti ile Van valisi ve ilde bulunan tüm siyasi partilerin il başkanlarına gidilmesi kararı alındı. (İLKHA)