Uluslararası akademik yayın yapan WEB sitelerinin kaynak kodlarını kopyalayarak, akademik unvan sahibi kişileri dolandırdıkları belirtilen İran uyruklu 4 şahıs yakalanarak gözaltına alındı.

Van İl Emniyet Müdürlüğü tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Uluslararası alanda bilimsel içerikli yayın yapan WEB sitelerinin kaynak kodlarının kopyalanarak phishing / oltalama yöntemiyle sahte web siteleri oluşturulduğu, web siteleri aracılığıyla ülkemizde ve yurtdışında yaşayan genellikle akademik unvan sahibi olan şahıslardan makalelerinin yayınlanması vaadiyle para talep edildiği, bu yöntemi kullanmak suretiyle 50 şahıstan yaklaşık bir milyon TL haksız kazanç sağladığı (phishing / oltalama yöntemiyle nitelikli dolandırıcılık) tespit edilen, yönetici konumunda bulunan İran Uyruklu Y.E., K.A., M.G. ve H.A. isimli 4 şüpheliye yönelik Van Merkezi 3 ve Hakkari 1 olarak yapılan eş zamanlı operasyonda, 4 şüpheli yakalanarak gözaltına alınmıştır."

Gözaltına alınan şüphelilerin ikamet, iş yeri ve üst aramalarında; 3 bin 350 dolar çeşitli ülke konsoloslukları ve konsolosluk çalışanları adına düzenlenmiş sahte kaşeler, sahte bandroller, sahte mühürler, suçun işlenmesinde kullanılan çok sayıda dijital materyaller ele geçirildiği ifade edildi.

Şüphelilerin Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğündeki işlemlerinin ardından adli makamlara sevk edilecekleri belirtildi. (İLKHA)