HAMAS Ulusal İlişkiler Büro Başkanı Husam Bedran, Filistin davasının sinsi tasfiye planlarıyla karşı karşıya olduğunu belirterek, "Filistin’de özgür seçimlerin yapılmasını istiyoruz." dedi.

Filistin İslami Direniş Hareketi’nin (HAMAS) önde gelen isimlerinden Bedran, Fetih Hareketi ve HAMAS heyetlerinin Türkiye'de gerçekleştirdiği görüşmeler ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Bedran, "Üç gün süren görüşmeler sırasında, Filistin davasını üzerine inşa edebileceğimiz sağlam temeller attık. Başka bir deyişle, tüm Filistinli güç ve grupların temsil edildiği ulusal Filistin uzlaşısına varmak için yol haritası çizildi." ifadelerini kullandı.

HAMAS hareketinin önemli isimlerinden olan Bedran, İstanbul'daki Filistin Konsolosluğunda gerçekleştirilen görüşmelerin, geçen günlerde Beyrut ve Ramallah'ta düzenlenen tarihi genel sekreterler konferansının, ondan önce ve sonra düzenlenen ikili toplantıların sayesinde olduğunu belirtti.

Filistin’deki bölünmüşlüğün direniş mücadelesinin ilerlemesinin önündeki en büyük engel olduğunu vurgulayan Bedran, Filistin birliğinin, kendisine yöneltilen her türlü tehdidi ortadan kaldıracak tek faktör olacağına dikkat çekti.

Bedran, HAMAS hareketinin, Türkiye’de yürütülen görüşmelerin uzlaşma ve ortaklık yolunda önemli bir adım olduğunu ve Filistin davasını tasfiye edecek tüm projeleri reddetme konusundaki fikir birliğini ortaya koyan her türlü girişimi desteklemeye hazır olduğunu ifade etti.

İstanbul'daki Filistin Konsolosluğunda yapılan görüşmelerin tamamlanmasından sonra yapılan ortak açıklamada ayrıntı paylaşılmazken, kararın geçen günlerde Beyrut ve Ramallah'ta düzenlenen genel sekreterler konferansının sonuçlarına dayandığı belirtilmişti.

Diğer yönden açıklamada, ulusal mutabakatın nihai ve resmi bildirisinin, Filistinli grupların genel sekreterlerinin Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas'ın himayesinde en geç 1 Ekim'de yapacağı toplantıda açıklanacağı kaydedildi.

Toplantılarda, Fetih heyetine FKÖ Yürütme Kurulu Üyesi Cibril er-Recub, HAMAS heyetine ise HAMAS Siyasi Büro Başkan Yardımcısı Salih el-Aruri liderlik etmişti. (İLKHA)