Taliban sözcüsü Qari Muhammed Yusuf Ahmedi, salı gecesi gerçekleşen ve 28 polisin öldüğü saldırının sorumluluğunu üstlenerek bölgedeki polisin savaşçılara teslim olmayı reddetmesinin ardından saldırının gerçekleştiğini açıkladı.

Afgan yetkililer, Taliban'ın bir gecede Güney Afganistan'daki güvenlik kontrol noktalarına bir saldırı dalgası başlatarak toplam 28 Afgan polisi öldürdüğünü bildirdi.

28 polisin öldürülmesi, pazar günü bir gecede en az 14'ü polis olmak üzere çok sayıda Afgan askerinin öldürülmesinden sonra gerçekleşti.

Taliban sözcülerinden Qari Muhammed Yusuf Ahmedi, Uruzgan Vali Sözcüsü Zelgai Ebadi'nin Taliban savaşçılarının, teslim olmaları durumunda 28 polise evlerine dönme hakkı sunduğunu ancak, "Taliban, polislerin silahlarını aldıktan sonra hepsini öldürdü." açıklamasını yalanlayarak, "Bölgedeki polisin, Taliban savaşçılarına teslim olmayı reddetmesinin ardından saldırının gerçekleştiğini" açıkladı.

Vali Sözcüsü Ebadi, "Takviye kuvvetleri, çatışma sırasında polisleri kurtarmak için karakollara ulaşamadı ancak saldırı sonrasında Afgan güvenlik güçleri, kontrol noktalarında kontrolü ele geçirdi." dedi.

Adının açıklanmaması koşuluyla konuşan bir başka yerel yetkili, en az 28 polisin öldürüldüğü saldırıda 3 polisin da kaçtığını ifade etti.

Taliban: "Ateşkes koşulları müzakere edilmeyene kadar şiddeti azaltma taahhüdünde bulunmayacağız."

Afganistan'da çatışmalar, Taliban liderlerinin ve Afgan hükümetinin atadığı müzakerecilerin bu ayın başlarında Katar'da uzun süredir ertelenen barış görüşmelerini başlatmasıyla tırmanışa geçti.

Müzakereler, çatışmaları sona erdirmek ve savaş sonrası bir plan oluşturmak amacını taşıyor.

Afgan ve ABD hükümetleri, görüşmeler yapılırken şiddetin azaltılması çağrısında bulundu. Ancak Taliban, ateşkes koşulları müzakere edilene ve her iki tarafın güven sorunları çözülene kadar bu konuda herhangi bir taahhütte bulunmayacağını açıkladı.

Taliban sözcüsü Zebihullah Mücahid: "Yalancı düşman, sivilleri vahşice bombaladı. 2 çocuk şehid oldu."

Öte yandan, Taliban sözcülerinden Zebihullah Mücahid, bu gün twitter hesabı üzerinden şu paylaşımda bulundu:

"Yalancı düşman, çarşamba günü öğleden sonra Belh eyaletinin Çarbolak ilçesine bağlı Hezar Keşlaq bölgesinde sivillerin evlerini vahşice bombaladı. 2 çocuk şehid oldu, bir ev de yıkıldı."

Zebihullah Mücahid, Taliban'ın Doğu, Kuzey ve Orta Afganistan'daki faaliyetleri hakkında sosyal medya üzerinden bilgilendirmelerde bulunurken Muhammed Yusuf Ahmedi de Batı ve Güney Afganistan bölgeleri hakkında açıklamalarda bulunuyor. (İLKHA)