Bitlis'in Ahlat ilçesinde yaşayan doğuştan bedensel engelli 21 yaşındaki Uğur Avcı, her gün akülü aracıyla sokak ve caddeleri dolaşarak, hazırladığı mama ve yiyeceklerle sokak hayvanlarının karnını doyuruyor.

Çocukluğunda beri hayvan sevgisini besleyen ve babasının yardımıyla da bahçesinde beslediği hayvanlarla vakit geçiren Uğur Avcı, çevredeki insanların desteğiyle de sokak hayvanlarını doyuruyor.

video

Kendi imkanları ve sosyal medya üzerinden hayvanseverlerin de desteğini alan Avcı, her gün akülü tekerlekli aracıyla ilçedeki sokak hayvanlarının yaşam alanlarına mama ve yiyecek bırakıyor.

Arkadaşlarıyla sosyal medyada açtıkları hesapla topladıkları yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştıran Avcı'nın azmi ve davranışı, ilçedeki vatandaşlar tarafından takdirle karşılanıyor.

Çocukluğundan beri hayvanlara muhabbet beslediğini dile getiren Avcı, "Doğuştan engelliyim. Hayvanlarla muhabbettin çocukluktan geliyor. İlk başlarda seviyordum ama korkudan uzak duruyordum. Zamanla alıştım. Önce bahçedekileri beslemeye başladım daha sonra sokağa, mahalleye, ilçeye taştı. Birileri duydu, gördü, destekler çoğalınca daha geniş bir alana yayıldı. Artık her yere ulaşmaya çalışıyorum." ifadesini kullandı.

"Akülü aracım sınırlı olduğu için her yere ulaşamıyorum"

Birkaç arkadaşıyla bu işleri yürütmeye çalıştığını belirten Avcı, "Birkaç arkadaşımla bu çalışmayı yürütüyoruz. Mama olmadığı zaman kasaplardan, lokantalardan bir şeyler toplayıp getiriyorum. Önce güzel temizleyip, hazır hale getiriyorum. Daha sonra dağıtıyorum. Çoğu zaman içimde kalıyor. Acaba şurada aç akalan hayvan oldu mu? Burada rahatsızlanan oldu mu? Ama maalesef akülü aracımın bir sınırı olduğu için her yere ulaşamıyorum. Sağ olsunlar duyanlar, bilenler, bir yerde bir hayvana bir şey olduğunda, bir araba çarptığında haber veriyorlar. Bizde elimizden geldiğince, bazen kendi imkanlarımızla araç tutup Tatvan'da bulunan rehabilitasyon merkezine göndermeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Bedensel engelli genç, akülü aracıyla her gün sokak hayvanlarının karnını doyuruyor

"İnsanların bakış açısı değişti. Artık hayvanları sahipleniyorlar"

Daha önce insanların bakış açısının çok farklı olduğunu, şu an artık o algıyı kırdığını belirten Avcı, olumsuz tepkiler olsa da olumlu tepkinin daha çok olduğunu söyledi.

"Mümkün oldukça sokaktaki hayvanları da bir yuvaya kavuşturmak istiyorum." diyen Avcı, şunları söyledi:

"Birkaç yıl önceye kadar insanların bakış açısı çok çok farklıydı. Ama şimdi öyle değil. Şu an dolaşırken fark ediyorum. Benim dışımda birileri çöpün dibine mama, ekmek, et koyuyor. Bize göre bu yeterli değil. Daha fazlasını bekliyoruz. Ama insanların tavırları değişti, davranışları değişti, onlarda bir şeyler çabalamaya başladılar. Çok farklı tepkiler gösteren insanlarda olabiliyor. Ne gerek var? ne uğraşıyorsun? Başka işin mi yok? Tarzında tepkiler de alabiliyorum. Tabi bu bizi yıldırmadı ve yıldırmayacak. Ama çok güzel tepki veren insanlarda var. 'Bende destek olmak istiyorum, bende kedi, köpek beslemek istiyorum, bana bir tane bulur musun?' diye taleplerde geliyor. Gerekirse sahiplendirme yapıyoruz."

Bedensel engelli genç, akülü aracıyla her gün sokak hayvanlarının karnını doyuruyor

"İhtiyaç sahibi insanlara da yardımda bulunuyoruz"

Son olarak Avcı, arkadaşlarıyla sosyal medyadan topladıkları yardımları ihtiyaç sahibi insanlara da ulaştırmaya çalıştıklarını belirterek, "Bununla beraber arkadaşlarımla sosyal medyada açtığımız hesapla topladığımız yardımları, tespit ettiğimiz ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Gıda yardımı yapıyoruz. Çocuklar için kırtasiye yardımı, kıyafet yardımı yapıyoruz. Belki bin, iki bin kişiye yardım yapamayız ama 10 kişiye, 30 kişiye, 100 kişiye yapıyoruz. Elimizden ne gelirse yapmaya çalışıyoruz." dedi.

Bedensel engelli genç, akülü aracıyla her gün sokak hayvanlarının karnını doyuruyor

"Ters tepkiler olsa da olumlu tepkiler daha çoktur"

Çocuğu Uğur'un hayvan sevgisi, hayvanlarla uğraşması, ona pozitif bir enerji sağladığını belirten baba Necdet Avcı ise oğlunun mücadelesini sonuna kadar desteklediğini söyledi.

Baba Avcı, "Uğur, hayatta geldiğinden beri mücadele etmekten vazgeçmedi. Hayatta hep olumlu baktı. Hayatı seven, sevecen, çevresine olumlu işaretler veren, pozitif davranan bir genç. Kendisiyle gurur duyuyorum. Hayvanları seviyor, hayvanlar için mücadele veriyor. Yerine göre ters tepkiler, yerine göre olumlu tepkiler alıyor ama çoğunlukla olumlu tepkiler alıyor. Çevresini değiştiriyor. Daha önce çevresindekiler hayvanları sevmeyen insanlardı ama şimdi hayvansever oldular. Bu da bizi mutlu ediyor. Hayvanları sevmek, hayvanlarla uğraşmak Uğur'u pozitif etkiliyor. Elimizden geldikçe yardımcı olmaya çalışıyoruz. Tabi Uğur'un aracı daha geniş ve taşıyıcı olursa daha çok yerlere ulaşabilir. Maalesef imkanlarımız bu kadar. Zaman zaman yardımseverlerin desteği, zaman zaman kendi bütçemizle bu işleri yürütmeye çalışıyoruz." diye konuştu.

Bedensel engelli genç, akülü aracıyla her gün sokak hayvanlarının karnını doyuruyor

(İLKHA)