Haber Merkezi
Van Ekonomi Konseyi Bileşenleri, Van Gölü Koruma Kanunu çıkması için bir basın açıklaması yaptı.
İnsanlık tarihinin bizlere bıraktığı en büyük miraslardan biridir Van Gölümüz, Yerküre üzerinde 1700 metre yükseklikteki tek sodalı gölü Turizme, ulaşıma, ticarete ve hemen hemen yaşamımızın her alanından yeri ve dokunuşu olan ortak değerimiz Van Denizimiz. Yüzyıllardır atalarımızdan, dedelerimizden bizlere kalan büyük ve en büyük miras Bu paha biçilmez mirasa sahip çıkmak hepimizin boyun borcudur.
Denizimizi korumak kollamak yegane gayemiz, denizimize zarar verecek, kirletecek ve gölümüzde ki canlı yaşamını riske edecek her türlü eylemin karşısında durmak ortak mücadele alanımız olmalıdır. Yerel ve merkezi düzeyde ortak mirasımızı müdafaa etmek için ortak irade sergilemek birleşme eksenimiz olmalıdır. Bu doğa harikasının nimetlerinden faydalanmak için il deki tüm paydaşlar olarak üstümüze düşen tüm sorumluluğumuzu yerine getirerek sahiplik yapmalıyız. Denizimizi korumak ve kollamak adına yapılan her türlü çalışmanın içinde amansız ve fakatsız olarak yer almalıyız, destek sağlamalıyız. Denizimizi insan ve çevresel sorun ve tahribatlara karşı yasal bir zırha kavuşturmalıyız. Bunun için de bir an evvel bir Van Gölü Koruma Kanunu çıkarmak mefkûremiz olmalıdır. Van Gölü Koruma Kanuni ile birlikte Van Gölü ve çevresinin düzenli yapılaşma, modern bir tesisleşme ve insanların rahat ve mesut yaşayacakları yaşam alanları oluşturulmalıdır. Çarpık yapılaşmanın ve gecekondu yerleşimlerin önüne geçilmelidir. Bunu sağlamanın yolu da Van Gölü Organize Turizm Havzası ilan edilmelidir. Bu kanun ile ilgili tüm karar vericilere yerelde ve merkezi düzeyde bir tazyik uygulamalıyız. Gitmediğimiz makam çalmadığımız kapı kalmamalıdır. Bu haklı mücadelemizi nihayete erdirene kadar zaman ve mesai mefhumu gözetmeksizin topyekûn bir mücadele ortaya koymalıyız. Van Gölünü Koruma Kanunu için gayret sarf eden her birey, dernek, kurum, kuruluş, aktivist kısacası her kesimle diyalog halinde olup, mücadeleyi omuz omuza sürdürmeliyiz. Atalarımızdan, dedelerimizden, tarihimizden aldığımız bu kutsal emaneti, çocuklarımıza ve bizden sonraki nesillere temiz ve pak bir şekilde devretmek hepimizin ortak görev ve sorumluluğudur.
Bu konuda bir farkındalık yaratmak, toplumsal bir duyarlılık oluşturmak ve kara vericiler üzerine baskı yaratmak adına yapılan Van’dan Ankara’ya bisikletli yürüyüş etkinliğini Van Ekonomi Konseyi olarak tüm benliğimizle destekliyoruz ve yanlarındayız.