Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Meis'i İtalyanlara vermişiz, onlar da Yunanistan'a vermiş. Geçmişteki anlaşmaları büyük bir başarı öyküsü diye bize ders kitaplarında anlatmaya çalıştılar ama maalesef işte görüyoruz." dedi.

Doğu Akdeniz gerilimi başta olmak üzere gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Bakan Çavuşoğlu, "Biz çok samimi şekilde Yunanistan ile var olan meseleleri çözmek için samimi tekliflerde bulunduk. İyi niyet gösterdik ama Yunanistan buna yanaşmadı." ifadelerini kullandı.

"Rum kesimi ve Yunanistan yıllardır Mısır'la israil ile anlaşma imzalayarak kendi bölgelerinde değişik firmalara lisanslar vererek faaliyetlerine devam ettiler. Türkiye'yi dışlamaya çalıştılar." diyen Çavuşoğlu, "Baktık ki uyarılarımız hiçbir şekilde dinlenmiyor, biz kendi sondaj gemilerimizle faaliyetlerimize başladık. Bizim haklarımızı yok saydıkları için bu adımları attık. Yunanistan Lozan'a ve 1947 Anlaşmasına göre, silahsızlandırılmış adalardan bahsediyorum, şimdi Sakız Adası da bunlardan bir tanesi, dolayısıyla Yunanistan burada bir tatbikat yapacağını Navtex ile bildirdi. Bizde başka bir Navtex yayınlayarak bunun Lozan'ın ihlalini olduğunu bildirdik. Biz buna karşı uyarımızı yaptık. Yunanistan 1960'tan sonra bu adaları silahlandırmaya başlıyor ve Türkiye uyarılarda bulunuyor. Yunanistan bunu hep inkâr ediyor. Bunu 1974'te kabul ediyor. Hukuk dışı gerekçelerle Yunanistan buraları silahlandırdığını kabul ediyor. Bu adaların silahlandırılmasıyla ilgili Yunanistan geçmişte NATO'yu dâhil etme çabası var. Biz hep buna itiraz ettik. Yunanistan uluslararası hukuktan ve mahkemelerden bahsediyor. Biz bunu uluslararası toplumun gündeminde tutmaya devam edeceğiz. Görüşmelerin amaçlarından bir tanesi bu sorunu çözmektir." dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, isim vermeden Lozan Antlaşması'nı da hedef aldı. Çavuşoğlu, "Meis'i İtalyanlara vermişiz, onlar da Yunanistan'a vermiş. Yanı başımızdaki adaları vermişiz, geçmişteki anlaşmaları büyük bir başarı öyküsü diye bize ders kitaplarında, ilkokulda anlatmaya çalıştılar ama maalesef işte görüyoruz. Sevilla haritasından vazgeçmeleri gerekiyor. Görüşmelerde biz bunu gündeme getirince 'Sizinle müzakere etmek istemiyoruz bu bir milli mesele.' diyorlar. Bir kere silahlandırmıyoruz demesi de dürüst bir yaklaşım değil. 1974'te adaları silahlandırdıklarını söylediler. Türkiye'den bu adalara hiçbir şekilde saldırı olmadı. Türkiye'den askeri hamle gelecek olursa buradaki silahlandırmanın bir faydası olmaz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)