​Coronavirus (Covid-19) Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamada bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, test kitlerinin doğru sonuç verme oranı yüzde 90'ın üzerinde olduğunu belirtti.

Kurban Bayramı'nda salgına dikkat edilmesi uyarısında bulunan Koca, "Kurban Bayramı hep birlikte vereceğimiz bir sınav. Hayatımızda el öpmediğimiz, sarılmadığımız ikinci bayram olarak yer alacak." dedi.

Gönüllü kısıtlamaya gidilmesi tavsiyesinde bulunan Koca, bayramdan sonra gözlerin vaka tablosunda olmaması için işin ciddiye alınması gerektiğinin altını çizdi.

"Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor." diyen Koca, "Birinci dalganın etkisi sürüyor. İstanbul, İzmir pikini tamamladı. Orta Anadolu ile Doğu ve Güneydoğu'da bazı illerde pik yer yer yeni başladı." ifadesini kullandı.

Koca, okulların açılma takvimini Milli Eğitim Bakanlığının belirlediği 31 Ağustos tarihinde, okulların eğitime başlayacağını belirtti.

"Önümüzdeki ocak, şubat, mart gibi, yılın ilk çeyreğinde aşının geliştirilmesi mümkün olabilir." diyen Koca, Çin ve Rusya ile aşıyla ilgili irtibat halinde olduklarını, bu konudaki gelişmeleri de iş birliğini de yakinen takip etiklerinin söyledi.

Koca, "65 yaş üstüne uygulanan kısıtlamalar, bayram sonrası erken dönemde bunları kaldırma noktasında Bilim Kurulunun yaklaşımı var. Ankara'da yoğun bakımdaki doluluk oranlarımız yüzde 67, standart yataklarımızın doluluk oranı yüzde 49, solunum cihazlarının ise yüzde 25." verilerini paylaştı. (İLKHA)