Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin, 1934 yılında Ayasofya'yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yaptığı başvuru, bugün Danıştay'da ele alınacak.

İstanbul'un fethinin sembolü olarak camiye çevrilen ve 481 yıl sonra 24 Kasım 1934'te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye dönüştürülen Ayasofya, yüzyıllarca İslam’ın ve fethin simgesi oldu.

1453 yılında Fatih Sultan Mehmet'in İstanbul'u fethetmesiyle camiye çevrilen, 1930 yılında tamirat gerekçesiyle ibadete kapatılan, 24 Kasım 1934’te Bakanlar Kurulu kararıyla müzeye çevrilen ve bir yıl sonra ziyarete açılan Ayasofya Camii’nin 86 yıldır ibadete kapalı olması Müslümanları derinden üzüyor.

Ayasofya'yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yapılan başvuru, bugün Danıştay'ın gündemine geliyor. Sürekli Vakıflar Tarihi Eserlere ve Çevreye Hizmet Derneği'nin 1934 yılında Ayasofya'yı cami statüsünden müze statüsüne taşıyan kararın iptali için yaptığı başvuruda, Ayasofya’nın camiden müzeye dönüştürülmesi kararı için hazırlanan protokolde, Mustafa Kemal'in imzasının sahte olduğu ve kararın iptali isteniyor.

Derneğin 2005 yılında açtığı ilk davada Danıştay, "Ayasofya'nın müze olarak kalması" yönünde karar vermişti.

Danıştay'ın 2019 yılında aldığı bir kararın ise Ayasofya için emsal olabileceği belirtiliyor. Danıştay, tıpkı Ayasofya gibi müzeye çevrilen İstanbul'daki Kariye Camisiyle ilgili verdiği kararla caminin yeniden ibadete açılmasının önünü açmıştı. (İLKHA)