Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) ikinci oturumu olan Alan Yeterlilik Testi (AYT) sona erdi. Van’da sınava giren üniversite adayları, sınavın kolay olduğunu ve pandemi sürecinin kendilerine avantaj sağladığını söylediler.

Türkiye’de yaklaşık 2 buçuk milyon üniversite adayının girdiği YKS sınavının ikinci oturumu olan AYT, Coronavirus tedbirlerinin gölgesinde, saat 13.15 itibari ile sona erdi.

Van’da yaklaşık 39 bin adayın yarıştığı YKS sınavının ikinci oturumda adaylar 180 dakika boyunca ter döktü.

video

AYT sınavının genel anlamda güzel geçtiğini belirten üniversite adayları, pandemi sürecinden dolayı kendilerini zorlayan bazı konuların sınavda sorulmamasının avantaj sağladığını söylediler.

“Bütün tedbirler alınmıştı”

Sınav Gözetmeni Sümeyye Çiftçi, bu seneki sınav sürecinin önceki senelere göre biraz farklı olduğunu belirterek; “Yoğun tedbirlerle yaptığımız bir sınav oldu. Genel olarak herkeste olduğu gibi öğrencilerde de bir mesafe problemi var. Maskeler konusunda sürekli uyarıldılar. Sınav binasında dezenfektanlar sürekli dağıtıldı. ÖSYM'nin dağıttığı mendiller falan vardı. Yani açıkçası bütün tedbirler alınmıştı.” dedi.

Çiftçi, “Coronavirus sürecinden öğrencilerin etkilendiğini düşünüyorum. Çünkü yıllardır bu sınava çalışan öğrenciler var. O yüzden negatif etkilendiklerini düşünüyorum. Ama bir şekilde bu virüsle de yaşamayı öğrenmemiz gerekiyor. Öğrencilerin o bilinçte olduklarını düşünüyorum. Sınav ertelenseydi dahi bu sınava zaten bir şekilde gireceklerdi. O yüzden sınava hazırlandıklarını düşünüyorum. İnşallah hepsinin sınavı da iyi geçmiştir.” ifadelerini kullandı.

“Coronavirus süreci başta biraz sıkıntılıydı ama sonlara doğru alıştık.”

Sınavın beklendiğinden daha basit olduğunu ve iyi geçtiğini ifade eden Sefkan Sarıtaş,

“Dünkü sınav da beklediğimizden daha kolaydı. Dün Türkçede biraz zorlanmıştık fakat bugünkü basitti. Fazla zorlamamışlardı.” dedi.

Coronavirus sürecinde evde çalışmaya alışık olmadığı için başta biraz zorlandığını dile getiren Sarıtaş ama sona doğru alıştığını, internet üzerinden ve farklı şekillerde çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek hedefinin tıp fakültesini kazanmak olduğunu söyledi.

“Coronavirus’un sınava fazla bir etkisi olmadı”

Matematik bölümünü bayağı iyi yaptığını ama Edebiyat bölümünde biraz zorladığını ifade eden Sait Geyik,

“Coronavirus’un sınava çok fazla bir etkisi yok. Matematik konularımızın bir kısmı sınavda sorulmadı. Çalışılmış yere kadar sorular soruldu. Belli bir yere kadar konuları halleden bir öğrenci için sınav zor değildi açıkçası.” şeklinde konuştu.

“Çalışanlar için kolay bir sınavdı”

Sınavının güzel geçtiğini, tarih, edebiyat ve coğrafyada eleyici soruların da olduğunu ama genel olarak fena geçmediğini dile getiren Kadir Yaşar ise, “Matematik genel anlamda kolaydı, zorlayıcı soruları vardı ama çalışanlar için kolay bir sınavdı. Eşit ağırlıkçı olarak söylüyorum sınav kolaydı.” dedi.

Yaşar, “3 tane ağır konumuz var matematikte, Coronavirus sürecinde bunların sınavda sorulmaması, süreci de dengeledi bence. Bu sınav çalışan insan için bir fırsat oldu, çalışmayan için de bir bahane oldu. Bence iyisiyle kötüsüyle güzel bir sene geçirdik.” diye konuştu. (İLKHA)