Yeni tip Coronavirus (Covid-19) tedbirleri kapsamında Ramazan Bayramı arefesini de kapsayacak şekilde 4 gün boyunca 81 ilde sokağa çıkma yasağı uygulanacak.

video

Sokağa çıkma yasağının gerekli olduğunu ifade eden Van esnafı, yasak öncesi ve sonrası oluşabilecek yoğun insan kalabalıklarının virüsün yayılmasını hızlandırabileceği riskinin de göz ardı edilmemesi gerektiği konusunda uyarılarında bulundular.

Sokağa çıkma yasağına destek veren esnaf, oluşan yoğunluklardan endişeli

“İş yerlerimizi bayramdan sonra açsaydık daha iyi olurdu”

Sokağa çıkma yasaklarını değerlendiren Kuaför Erkan Gül, “Ekonomik anlamda düşünürsek 3 günde yoğun olarak çalışacağız. Dolayısıyla bizim açımızdan iyi olur ama sağlık açısından baktığımızda insanlar bir yoğunluk oluşturacaktır. Aldığımız tedbirler ne kadar iyi olursa olsun bu yoğunluğu engelleyemeyiz. Engel olamadığımız için de virüs bulaşabilir. Berberler de bu anlamda risk altındadır. Her yerden tıraş olmak için gelen insanlar var. Biz ne kadar önlemleri almaya çalışsak da bir yerden sonra önlem alamayacak duruma geliyoruz.” dedi.

51 gün boyunca çalışamadıkları için maddi ve manevi sıkıntılar yaşadıklarını kaydeden Gül, “Yeni sistemde de tek kullanımlık malzemeler kullanıldığı için bu durum ister istemez bize maddi bir yük oluyor. Kendi sağlığımız ve müşterilerimizin sağlığı için keşke bayramdan sonra iş yerlerimizi açsaydık ve randevu sistemine geçseydik.” diye konuştu.

“Yetkililerden destek bekliyoruz”

Malzeme tedarik etme noktasında yetkililerden destek beklediklerini ifade eden Gül, “Yetkililerin çektiğimiz sıkıntılar noktasında bize yardımcı olmaları gerekiyor. Çünkü birçok arkadaşımız malzeme bulmada zorluk çekiyor manada malzemeler konusunda bize yardımcı olmaları için yetkililere çağrıda bulunuyoruz kullandığımız malzemeler yetersiz kalıyor.” ifadelerini kullandı.

“İnsanlar şık görünmek için sağlıklarından olmasınlar”

Tıraş olmak için gelen müşterilerine de çağrıda bulunan Gül şunları söyledi:

3 gün boyunca yoğunluk olacak bizim yoğunluğumuz şimdiden başladı. Arefe gününe kadar çok yoğun olacak müşterilerimiz düzenli görünmek adına tıraş olmayı tercih ediyorlar ama biz bu biz bu yaklaşımı yanlış görüyoruz. Hiçbir şey sağlığın yerini tutmuyor. Müşterilerimizin saçından sakalından ziyade sağlıklarını düşünmeleri gerekiyor. Müşterilerimiz şık görünmek adına sağlıklarından olmamalılar. Bu manada hiçbir şey sağlığın yerini tutmuyor. Müşterilerimizden ricamız; bayramdan sonra daha tıraş olmaları hem kendileri için hem de bizim için daha iyi olur. Böylece de yoğunluk yaşanmamış olur.”

Sokağa çıkma yasağına destek veren esnaf, oluşan yoğunluklardan endişeli

“Yasaklardan dolayı bayağı sıkıntı yaşadık”

Sokağa çıkma yasaklarının hem vatandaş hem de esnaf için maddi anlamda zararlı olduğunu belirten Terzi Mecit Uğurlu, iş yerlerinin 2 aydır sürekli kapalı olduğunu ifade ederek 4 günlük sokağa çıkma yasaklarından dolayı esnaf olarak sıkıntı yaşadıklarını söyledi.

Uğurlu, “Vatandaşlar önceki bayramlardan alışık oldukları için alışverişlerini veya diğer işleri genelde arife gününe bırakıyorlar. Bu bayram arife günü sokağa çıkma yasağı uygulanacağı için insanlar illaki sıkıntı yaşarlar. Önceki bayramlarda arife günlerinde saat sabah dörde beşe kadar insanlar sokakta gezebiliyorlardı. İnsanlar bu yasağa alışık olmadıkları için problemler yaşanabilir. Bu anlamda yasaklara uymayan çoğu insanın da ceza alabileceğini düşünüyorum.” dedi.

Sokağa çıkma yasağına destek veren esnaf, oluşan yoğunluklardan endişeli

“Alınan tedbirler gerekli ve yerindedir”

Covid-19 salgınının ülkemizden bir an önce çıkması için Allah'a dua etiklerini ifade eden Terzi Nedim Songül de esnaf olarak işlerinin genelde Ramazan'ın son günlerinde yoğunlaştığını belirterek, ama şahsi olarak alınan bu tedbirleri desteklediklerini ve kararların yerinde ve isabetli olduğunu söyledi.

Songül, “Bayram alışverişinin kısıtlı bir zamana sıkıştırılması, ister istemez bizi de etkiliyor. Müşterilerimizden ricamız bayram alışverişinizi bayram arifesine bırakmayın. Daha geniş zamanda ihtiyaçlarınızı ve bayrama dair alışverişinizi halledin. Yoğunluk yaşanması hastalığın yayılmasına neden oluyor. Vatandaşlar geniş zamanda ihtiyaçlarını karşılarsa, hem kendileri için ve bizim için daha iyi olur Ama İşler son ana bırakılırsa Hem bizim açımızdan hem de müşteri açısından sıkışıklığa neden olur.” ifadelerini kullandı.

“Sabahlara kadar çalışıyoruz”

Bayrama sayılı günler kala yoğun bir şekilde çalışmak zorunda kaldıklarını belirten Songül, “Biz bu son günlerde sahur vaktine kadar çalışıyoruz. İş yerlerimizi açık tutuyoruz. Sabah namazına kadar bile çalışıyoruz. Bu anlamda zamanız geniştir. Yeter ki vatandaşlar kendilerini son günlere endekslemesin. Biz kendimizi bu anlamda hazırlamışız, vatandaşlar da kendilerini buna göre ayarlarlarsa çok daha iyi olur.” dedi.

Sokağa çıkma yasağına destek veren esnaf, oluşan yoğunluklardan endişeli

“Yoğunluktan dolayı sosyal mesafe kuralını uygulayamıyoruz”

Alınan kuralların yerinde olduğunu söyleyen AVM Genel Müdürü Sadettin Siyahtaş, şöyle dedi:

“Alınan kararlardan dolayı büyük bir yoğunluk oluşuyor. Vatandaşlar bu 3 güne yoğunlaştı. Biz de yaşanan bu yoğunluktan dolayı sosyal mesafe kuralını uygulamıyoruz. Ellerimizden geldiğince bunu anlatıyoruz ama müşterilerimiz biraz sabırsız davranıyorlar. Sokağa çıkma yasağı 4 gün değil de 2 gün olsaydı en azından yoğunluk esnerdi ve yoğunluk 5 güne yayılırdı. İnsanlar bu üç güne yoğunlaştığı için sıkıntılar yaşanacak.”

“Cumartesi günü 10.00 ile 17.00 saatleri arasında açığız”

Cumartesi günü sabah saat 10.00’da marketi açacaklarını ve akşam akşam 17.00’da kapatacaklarını hatırlatan Siyahtaş, cumartesi günü yakın mesafede oturan müşterilerin kendilerinden alışveriş yapabileceklerini ve bunun yanında paket servislerine de devam edeceklerini kaydetti. (İLKHA)