Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliğine bağlı oda başkanları ile istişare eden VANESOB Başkanı İsa Berge "Sayın Cumhurbaşkanımız KOSGEB üzerinden tüm esnaf ve sanatkârımıza faizsiz kredi desteği sunmalıdır." dedi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan öncülüğünde Coronavirüs sürecinde, devletin ve hükümetin esnaf ve sanatkârlara sunduğu destekleri önemsediklerini ve esnaf için kıymetli olduğunu söyleyen VANESOB Başkanı İsa Berge, hükümetin sunduğu destekleri sıraladıktan sonra KOSGEB desteği istedi.

Berge, VANESOB'a bağlı 19 oda başkanı ile yaptığı istişare sonucu başkanlar adına açıklamalarda bulundu.

"Esnafa verilen destekler bizi memnun etmiştir."

Berge; "Hazine taşınmazlar kamu kurumları kiracısı olan esnafın kirasının 3 ay (mart-nisan-mayıs) ertelenmesi, yine hazine taşınmazlar kamu kurumları kiracısı olup da işyeri kapatılan esnaftan kira alınmayacak olması, SGK, BAĞKUR, vergi, banka kredisi (Halkbank) ve resmi borçların 3 ay ertelenmesi, Kredi Garanti Fonu'na 25 milyar TL aktarılması, esnaf ve sanatkârımıza 50 bin TL kredi desteğinin sunulması, özel sektör kiracısı olan esnafın 3 ay boyunca kirasını ödeyememe durumunda işyerinden çıkarılamayacak olması, belediyelerin 3 aylık vergi kesintilerini yapmayacak olması, KDV, beyanname verme ve ödeme sürelerinin ertelenmesi gibi destekler bizleri memnun etmiştir." ifadelerini kullandı.

"50 bin TL kredi tüm esnafımıza verilmelidir"

Van'da hayatın durduğunu ifade eden Berge; "Coronavirüs'ten tüm esnaf ve sanatkârımız etkilendi. Dolayısıyla Halkbank'ın sunduğu 50 bin TL'lik kredi desteği sadece ilk defa alanlara değil tüm esnaf ve sanatkârımıza sunulmalıdır. Zira kooperatif üzerinden Halkbank'ın verdiği krediden faydalanmayan esnaf neredeyse yok. Bu nedenle başvuru şartları kolaylaştırılarak tüm esnafın faydalanması sağlanmalıdır." şeklinde konuştu.

"Faizsiz KOSGEB desteği sunulmalıdır"

Çok kötü günler geçirdiklerini ifade eden Berge, "Her zaman devletinin yanında olan esnaf ve sanatkârımızın alın teri görülmelidir. Sayın Cumhurbaşkanımızdan şu anda işyerini kapatan ya da açık olsa bile iş yapamayan tüm esnaf ve sanatkârımıza, 20-50 Bin TL arasında faizsiz KOSGEB desteği sunmasını rica ediyoruz. Van Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği'mize bağlı 19 odamızın talebi budur." ifadelerini kullandı.

"İnşallah dünyamız huzur bulur"

Berge, "İnşallah en kısa zamanda Coronavirüs'ün getirdiği tüm olumsuzluklardan kurtuluruz ve dünyamız da huzur bulur. Virüs bize, insanların birbirine ne kadar muhtaç olduğunu gösterdi. Mal, mülk ve servetin hiçbir şey olmadığını ortaya koydu. Bugün malı ve mülkü olan değil, sırdaşı olan mutludur." dedi. (İLKHA)