Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve hızla yayılarak dünyayı tehdit eden Coronavirüs salgınına karşı önemli tavsiyelerde bulunan Peygamber Sevdalıları Vakfı, hastalıklar ile mücadelede karantina uygulamasının İslam’ın emri olduğuna vurgu yaptı.

Peygamber Sevdalıları Vakfı tarfaından yapılan açıklamada, “Şüphesiz güçlükle beraber bir kolaylık vardır” ayeti hatırlatılarak, genel olarak resmi makamların sağlık ile ilgili almış oldukları tedbir kararlarına herkesin riayet etmesi gerektiğine dikkat çekildi.

Peygamber Efendimizin (Sallalahu Aleyhi Vesselem) ,“İçeridekilerin dışarı çıkmamalarını, dışarıdakilerin de hastalıklı bölgelere girmemelerini emretmiştir.” hadisinin hatırlatıldığı açıklamanın devamında ise tedbirlere uyulması oranında bu hastalığın daha hafif atlatılacağı ve daha kısa sürede hastalıktan kurutulacağı gerçeğine vurgu yapıldı.

Vakıf tarafından yapılan tavsiyelere uyulması çağrısında bulunulan açıklamada, tavsiye edilen programı uygulamaları halinde evde geçirdikleri zamanlarını en iyi şekilde değerlendirmiş olacakları ifade edildi.

Peygamber Sevdalıları Vakfı tarafından Coronavirüs salgınıyla ilgili yapılan tavsiyeler:

1- Bilim kurulunun belirlediği önleyici tedbirler ile karantina ve izolasyon ile ilgili ilkelere mutlaka riayet etmek.

Mümkün mertebe dışarıya çıkmamak sosyal temastan kaçınmak

Dışarı çıkmak ve yüz yüze görüşmek zarureti olduğunda mümkün mertebe yakın temastan kaçınmak ve önerilen mesafeyi muhafaza etmek.

Hastalık belirtisi görüldüğünde bunu çevresinden gizlememek ve hemen ilgili sağlık kuruluşuna başvurarak gerekli testleri yaptırmak.

2- Günlük Kur’an okumak.

Mümkün olduğu müddetçe bunu ailenin diğer fertleriyle birlikte mukabele şeklinde ve meali ile birlikte bir cüz olarak okumak. Ailede Kur’an-ı Kerim’i okuyamayanlar varsa ders vermek.

3- Namazları cemaatle kılmak.

Aile bireylerinin tümümün katılımıyla vakit namazlarını cemaatle kılmaya gayret göstermek. Namazdan sonra tesbihatı da birlikte yapmak.

4- Nafile ibadetleri yerine getirmeye çalışmak.

Ailece, farz namazlarla yetinmeden, farz namazlara tabi olan sünnetleri, duha, evvabin, vitr, teravih, teheccüd ve abdest namazı gibi nafile ibadetleri kılmak ve bunları adet haline getirmek.

Nafile olarak Pazartesi ve Perşembe günleri, bu mümkün olmuyorsa her ayın Hicri takvime göre 13, 14 ve 15. günlerinde oruç tutmak.

Ayrıca aile bireylerine günlük zikir programı yapmak.

5- Aile bireyleriyle sohbet yapmak.

Aile bireylerinin ihtiyaçları dikkate alınarak, günlük bir saat kadar kültürel ders yapmak. Bu kapsamda; aile bireylerinin ihtiyaç duyduğu İslami ilimler (ilmihal, siyer, tefsir, akaid, hadis vb), gündemdeki konular ve kültürel olarak ihtiyaç duyulan ortak konular üzerinde durmak.

6- Ayet ve Hadis ezberlemek.

Aile bireylerinin seviyesine göre sure ve ayet belirleyerek bunları ezberletmek. Ayrıca seviyeye uygun hadis ezberletmek.

7- Kitap okumak.

Aile bireylerinin her biri için, seviyesine uygun kitap okutmak. Bunun için her günün belli saatlerini veya her birey için belli bir süreyi kitap okumaya ayırmak. Her bir kitap okunup bitirildiğinde, onunla ilgili kısa bir değerlendirme yapmak.

8- TV, akıllı telefon ve internete ayrılan zamanı programlamak.

Aile bireylerinin zamanlarını boşa geçirmemeleri ve iyi değerlendirebilmeleri için Televizyona ayrılan zamanı programa bağlamak. Akıllı telefonu, interneti ve sosyal medyayı ihtiyaca göre ve kontrollü kullanmak. Ancak haberleri ve güncel konuları düzenli takip edip haberdar olmaya çalışmak.

9- Öğrencilerin derslerine ağırlık vermesini sağlamak.

İster örgün eğitim isterse açık öğretim ve uzaktan öğretim şeklinde olsun okul okuyanların bir taraftan eksikliklerini gidermesi, diğer taraftan MEB’in uzaktan eğitim programını düzenli takip etmesini ve derslerini çalışmasını sağlamak.

Hafızlık yapanlar ve hafız olanların hıfzlarını muhafaza etmeleri için düzenli okuma programları yapmak. Medrese okuyanların ve dolayısıyla Arapça veya yabancı dil öğrenenlerin, derslerini düzenli çalışmalarını ve zamandan güzel bir şekilde istifade etmelerini sağlamak için çalışma programı yapmak.

10- İktisatlı davranmak.

İster zengin isterse fakir olsun her ailenin, önümüzdeki zamanın hesabını yaparak iktisatlı hareket etmesi. Bu karantina ve izolasyon uygulamaların ne kadar süreceği belli değildir. Uzun sürebilme ihtimaline binaen sabit gelirleri olanların sabit giderlerinden kısarak gelecekte bizzat kendilerinin veya yakın çevrelerinin yaşayabileceği sıkıntılar için tedbir almaya gayret gösterilmelidir. Zorunlu olmadıkça ev eşyası almamak, mevcut giysilerle yetinmek ve mutfak harcamalarını en aza indirmek gerekir.

11- Misafirliğe ara vermek.

Yakın teması kesmek tedbiri kapsamında mecbur kalmadıkça misafirliğe gitmemek ve misafir kabul etmemek. Komşu, akraba ve dostlarla olan irtibatı telefon üzerinden yapmakla yetinmek.

12- Akraba ve dostları, telefon veya oluşturulacak WhatsApp grubu ile düzenli olarak sormak ve onlarla irtibatı güçlendirmek suretiyle ilgilenmek, hal ve hatırlarını sormak, durumlarından haberdar olmaya çalışmak.

13- Dışarı çıkılmasa bile evde günlük olarak egzersiz yapılarak beden sağlığı için gerekli hareketleri ihmal etmemek.

14- Evde kalmak nedeniyle hareketin sınırlanmasına uygun bir şekilde yemek miktarını ayarlamak, öğün sayısı ve yemek miktarını azaltmak.

15- Salgın nedeniyle dışarıya çıkmama gibi tedbirlerin uzun sürmesi halinde açık havaya çıkma ihtiyacı olduğunda mümkün mertebe şehir dışında ve diğer insanlarla temas etmeyecek şekilde açık havada aile fertleriyle piknik şeklinde bu ihtiyacı gidermek. (İLKHA)