Haber Merkezi

Van’da, koronavirüs salgınından dolayı kentte yaşanabilecek fiyat dalgalanmalarına karşı denetim yapıldı.

Van Valiliği, Van Büyükşehir Belediyesi, Ticaret İl müdürlüğü, Defterdarlık ve Tuşba Belediyesi ekipleri kent genelinde, Koronavirüs nedeniyle eczane, medikal ve marketlerde denetim yaptı. Vali yardımcısı Mesut Ozan Yılmaz’ın da katıldığı denetimlerde maske, eldiven, ateş ölçer, koruyucu tulumlar, kolonyalar, dezenfektanlar, hijyen ürünleri ve teme gıda malzemelerinin fiyatları kontrol edildi.

Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığına bağlı ekiplerinin de katıldığı denetimlerin ardından açıklamalarda bulunan Mesut Ozan Yılmaz, vatandaşların güvenli alışveriş yapabilmeleri için denetimlerin aralıksız bir şekilde devam edeceğini belirtti.

“KORONAVİRÜS ÖRNEKLERİ ÜLKEMİZDE GÖRÜLSE DE SALGIN NİTELİĞİNİ TAŞIMAMAKTADIR”

Piyasada son dönemlerde Koronavirüsten kaynaklı yaşanabilecek fiyat artışlarının önüne geçmek için kamu kurumları ve belediyelerin hareket geçtiğini ifade eden Yılmaz, şunları söyledi:

“Bugün halkın talep artışına yol açan ve arzı yetiştiremediği için fahiş fiyat uygulamalarını yerinde denetlemek için çıktık. Vanlı esnafımızdan gördüğümüz; fiyatı yüksek olan ürünleri etik olarak satmamayı tercih etmektedir. Bundan önce gittiğimiz esnafımızda ve burada gördüğümüz fahiş kar artışlarının sebebi Vanlı esnafımızın uyguladığı bir kar marjından kaynaklanmamakta. Stokların giriş fiyatlarının yüksek olmasından kaynaklanmaktadır. Koronavirüs örnekleri ülkemizde görülse bile salgın niteliğini taşımamakta bu yüzden de vatandaşlarımıza dezenfektan ve temizlik ürünleri dışında ihtiyacı olmadığı halde panik havasına kapılıp talebi arttırıcı davranışlardan uzak durmasını tavsiye ediyoruz. Fiyat ne kadar pahalı olursa olsun satılmayan mal ellerinde kalacaktır bunu da unutmasınlar.”

“VANLI ESNAFIMIZIN VİCDANINA VE TİCARİ AHLAKINA GÜVENİYORUZ”

Yapılan denetimlerin kötüyü cezalandırma ve iyiyi ödüllendirme amacı taşıdığını vurgulayan Vali Yardımcısı Mesut Ozan Yılmaz, “Vatandaşlarımızın kolonya, maske, ilaç gibi sağlıklarını etkilemeyen malzemeler dışında temel tüketim maddelerinde talep artışına yol açmaları piyasada kişilerin fiyat artışı yapmalarına neden oluyor. Bizler bu hususta Vanlı esnafımızın vicdanına ve ticari ahlakına tamamen güvenmekteyiz. Denetimlerimiz kesinlikle onları zan altında bırakmasın. Bizler kötüyü cezalandırmak için çıktığımız kadar iyiyi ödüllendirmek için de buradayız. Esnafımızdan aldığımız sinerji bizleri mutlu etmiştir. Burada yüksek fiyatlara malları satmadıklarını bu malları dükkanlarına getirmediklerini belirtmişlerdir. Bu süreç bittiğinde vatandaşlarımız yüksek fiyatla çıkarcılık yapmaya çalışanları asla unutmayacaktır. İki aylık süre geçici ama Van esnafı ile vatandaşlarımızın ticari hayatı bir ömür sürecektir. O yüzden kısa dönemde müşterilerini kaybetmeyi göze alanları bizler hem kamu kurumları hem de belediyeler olarak karşılarında duracağız” şeklinde konuştu.

Yaz aylarına doğru virüsün etkisinin kaybolabileceğinin öngörüldüğünü belirten Yılmaz, “Bugün itibarıyla ilimizde tespit edilmiş herhangi bir vaka bulunmamaktadır. Ancak vatandaşlarımız çok zaruri olmadıkça da hastanelerimiz meşgul etmesinler. Kedi önlemlerini alsınlar” diye konuştu.

Denetim yapan zabıta ekipleri, kurallara uymayan ve fahiş fiyat uyguladığı tespit edilen işletmelere kabahatler kanunu gereğince işlem uygularken, bu tür durumlara maruz kalan vatandaşların 7/24 alo 153 zabıta ihbar hattını aramaları istendi.