Libya'da kalıcı ateşkes ve siyasi sürecin başlatılması amacıyla Berlin'de düzenlenen konferans sona erdi. Konferans sonrası Merkel, kapsamlı bir plan konusunda anlaştıklarını, askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardıklarını belirtti.

Libya'da kalıcı ateşkes ve barışın tesisi amacıyla Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen konferans sona erdi.

Libya Konferansı'nın ardından sonuç bildirgesi açıklandı.

Bildirgede, "Libya Temsilciler Meclisi'nin onayladığı tek, birleşik, kapsayıcı ve etkin bir hükümetin kurulmasını destekliyoruz. Ateşkesin uygulanmasını kontrol edecek ve denetleyecek teknik komiteler kurması için BM'ye çağrıda bulunuyoruz. BM himayesinde Berlin zirvesi sonrasında koordinasyonu sürdürmek için bir Uluslararası İzleme Komitesi oluşturuyoruz. Ateşkesin başlamasından itibaren taraflara ve destekçilerine askeri faaliyetlerine son vermeleri çağrısında bulunuyoruz." ifadelerine yer veirldi.

Libya Konferansının BM'nin Libya'daki barış çabalarına katkı sunduğunu belirten Almanya Başbakanı Angela Merkel, kapsamlı bir plan konusunda anlaştıklarını, askeri çözüm olmayacağı konusunda mutabakata vardıklarını belirtti.

Hafter ve Sarrac'ın konferansta bulunmasının çok önemli olduğunu ifade eden Merkel, tarafların aynı odada bir araya gelmediğini söyledi.

Merkel, "Ateşkesin devamlılığı konusunda hemfikir olduk. Ateşkesin sürdürülmesini sağlayacağız. Geçici ateşkesi kalıcı hale getirmeyi umuyoruz. 5 artı 5 kişilik askeri bir komitenin oluşması için isimler verildi." dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres de Libya'daki soruna askeri çözüm bulunamayacağını dile getirerek, silah ambargosuna saygı duyulması çağrısında bulundu. (İLKHA)