​Anne sütünün internet siteleri üzerinden satılmasına tepki gösteren HÜDA PAR Genel Başkan Yardımcısı Sema Yarar, bu durumun toplumsal anlamda büyük bir tehlike oluşturduğuna dikkat çekti.

İnternet ortamında satılan anne sütünün çok tehlikeli sonuçlar doğurabileceğini ifade eden HÜDA PAR Kadın ve Aileden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sema Yarar, İslam'daki yerine de değinerek, sosyoloji ve akrabalık etiği noktasında sütün kime ait olduğu hususunun önemli olduğunu vurguladı.

Anne ve bebek sağlığı açısından çok değerli olan anne sütünün güvensiz ortamlardan temin edilmesinin sağlığı ve neslin güvenliğini tehdit ettiğini kaydeden Yarar, bazı internet siteleri ve bloglarda sütün astronomik fiyatlarla satıldığını söyledi.

İnternet üzerinden alınarak bebeğe verilen bu sütlerin Hepatit, HİV, AIDS gibi hastalıklar ve çeşitli enfeksiyonlara yol açabileceğini söyleyen Yarar, yetkililere de çağrıda bulunarak gerekli yasal tedbirleri ivedilikle alması gerektiğinin altını çizdi.

"İnternet ortamındaki anne sütü hepatit, AİDS ve birçok enfeksiyon gibi ciddi riskler barındırmaktadır"

Yarar, "Son dönemlerde İnternet ortamında anne sütünün astronomik fiyatlarla satışa sunulduğu görülmektedir. Nereden ve nasıl temin edildiği belli olmayan bu sütleri, rahat bir şekilde denetimlerde takılmadan satılabilmesi toplumsal anlamda büyük bir tehlike oluşturmaktadır.

İlk 6 ayda bebeğin bütün gıda ihtiyaçlarını karşılayabilen bu mucizevi besin kaynağının belirsiz bir şekilde piyasada dolaşması; hepatit, AİDS ve birçok enfeksiyon gibi ciddi riskler barındırmaktadır." dedi.

"İslam'da sütanneliği veya sütkardeşliği, karşılığı olan makbul bir akrabalık bağıdır"

Sütanneliğin İslam'daki yerine değinen Yarar, "İslam'da sütanneliği veya süt kardeşliği, karşılığı olan makbul bir akrabalık bağıdır. Bu açıdan meseleye sadece bebeğin ihtiyaç duyduğu bir besin olarak bakılmaması gerekir. Sosyoloji ve akrabalık etiği noktasında da sütün kime ait olduğu hususu büyük önem arz etmektedir." şeklinde konuştu.

Yetkililere ve vatandaşlara çağrıda bulunan Yarar, "Masum olan bebeklerin temel ihtiyacı olan anne sütünün güvensiz ortamlardan temin edilmesi sağlığı ve neslin güvenliğini tehdit etmektedir. Bu konuda gerekli yasal tedbirlerin ivedilikle alınmasının yanında vatandaşlarımızın ağır riskler taşıyan bu tür şeylerden kaçınması gerekir." ifadelerini kullandı. (Ramazan Casuk-İLKHA)