ABD ve batının desteği ile kendini geçici devlet başkanı ilan eden eski Ulusal Meclis (AN) Başkanı Guaido, kaybettikleri parlamento seçimlerinin ardından alternatif seçim düzenlemek için başkent Caracas'taki muhalif El Nacional gazetesinin merkezinde toplandı. Gazete binasında başka aday olmadan yapılan paralel seçimi 100 oyla Guaido kazandı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun meşru olmadığını belirterek, Guaido'nun geçici devlet başkanlığını ilan eden batı destekli Venezuela muhalefeti, bu gelişmeyle şimdi de AN Başkanı Luis Parra'nın meşru olmadığını savunmaya başladı.

Venezuela'da ABD başta olmak üzere birçok Latin Amerika ve Batı ülkesinin meşru anayasal kurum olarak tanıdığı AN'de başkanlık seçimleri düzenlenmiş, oylamayı, iktidardaki Venezuela Birleşik Sosyalist Partisinin (PSUV) de desteğini alan muhalif Luis Parra 81 oyla kazanmıştı.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro ise oylamaya muhalif milletvekillerinin katıldığına dikkati çekmiş, Guaido'nun yeterli desteği alamayacağını bildiği için özellikle dışarıda kaldığını savunmuştu.

Olaylı seçimler sonrası yazılı açıklama yapan Bolivia, Brasil, Kanada, Şili, Kolombiya, Kosta Rika, Guatemala, Guyana, Honduras, Panamá, Paraguay, Perú ve Santa Lucía'dan oluşan Lima Grubu ülkeleri, Parra'nın galibiyetiyle sonuçlanan seçimleri kabul etmeyeceklerini duyurmuştu. (İLKHA)